Pazarcılara Hijyen Eğitimi

Antalya'nın Manavgat ilçesinde Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile Sabit ve Seyyar Pazarcılar Odası işbirliğinde 175 pazarcı esnafına MATSO'da "Hijyen Eğitimi" verildi.

Pazarcılara Hijyen Eğitimi

Temmuz 2013 yılında yürürlüğe giren yasaya göre bir yıl içerisinde çalışanların hijyen eğitimi almaları gerektiğini belirten Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünden eğitimci Ela Ersoy, "Sıhhi ve gayri sıhhi işyerlerinde çalışanların bu eğitimi alması zorunlu. İşverenler de çalışanlarına bu eğitimi aldırmak zorunda. Yasa uygulamaya girdiğinde Milli Eğitim Bakanlığı onaylı belgeye sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacak" dedi.

Eğitim kapsamında katılımcılara hijyen kuralları, bakterilerin bulaşma şekilleri, neden oldukları hastalıklar, sıcaklığın etkisi gibi konuların anlatıldığını belirten Ersoy, "Toplam 8 saatlik eğitim sonunda yapılan sınavda başarılı olan katılımcılara Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verilecek" dedi.

Sabit ve Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Sami Durdun Doğan ise konuyla ilgili açıklamasında, "Bilindiği üzere gıda, turizm, hizmet ve sağlık sektörde çalışan üyelerimizi yakından ilgilendiren Hijyen Eğitimi Yönetmeliği 05.07.2013 tarihli ve 28698 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. İlgili yönetmelik kapsamındaki sektörlerde faaliyet gösteren pazarcı esnafımızın 5 Temmuz tarihine (Yönetmeliğin yayım tarihinden bir yıl sonrasına) kadar hijyen eğitimlerini ve buna bağlı olarak, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünce verilen sertifikalarını almaları gerekmektedir. Aksi takdirde üyelerimizin, 250 liradan 1000 liraya kadar para cezası ile karşı karşıya kalmaları söz konusudur" diye konuştu.

Yönetmelik kapsamında olan işyerlerinde, MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından verilen belgeye sahip olmayan kişilerin çalıştırılamayacaklarını belirten Doğan, "Bununla beraber, işyeri sahipleri ve işletenler, çalışanlarının hijyen eğitimi almasından ve belgeli olarak çalıştırılmasından birinci derecede sorumlu tutulmuşlardır. Bizzat çalışmaları durumunda işyeri sahipleri ve işletenlerinin de bu eğitimi almaları zorunludur. Eğitimin süresi 8 saat olacak ve sınav sonrasında kurs bitirme belgesi verilecektir. Belgeler, kişinin kendi alanında hizmet verdiği sürece geçerli olacaktır" dedi.

Kaynak: İHA