Nato Komutanından 5. Madde Vurgusu

Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı (SACEUR) General Philip Breedlove, NATO'nun bugün açıkladığı askeri önlemler paketinin, savunma ve müttefikleri temin etme amaçlı olduğunu belirterek, ortak savunma ilkesi 5. maddeye tam bağlı olduklarını söyledi.

NATO dışişleri bakanlarının talimatıyla hazırlanan ve bugün Kuzey Atlantik Konseyi tarafından kabul edilen önlemlerle ilgili basına açıklamalarda bulunan Breedlove, "Önlemlerin tamamı, müttefiklerimizi temin etme amacıyla tasarlandı" dedi.

Alınan önlemlerin yanlış yorumlanma riskinin her zaman olduğunu belirten Breedlove, söz konusu önlemlerin savunma içerikli olduğunun altını ısrarlı şekilde çizdi.
Üye ülkelerden gelen hava, kara ve deniz unsurlarından oluşan katkılardan memnun olduğunu belirten Breedlove, "Bunların hepsi önemli. Alınan önlemlerin, İttifak içinde ne kadar geniş desteğe sahip olduğunun gösterilmesi açısından önemli. Ortak savunma taahhüdü olan 5. maddeye tam olarak bağlıyız, bu da onun göstergesi olacak" diye konuştu.

Breedlove, üye ülkelerin taahhütlerine bağlı kalmalarının ve daha fazla katkıda bulunmalarının önemine dikkati çekerek, önlemlerin yıl sonuna kadar yürürlükte kalacak şekilde belirlendiğini, yıl içinde NATO dışişleri bakanlarının bu konuda değerlendirme yapacağını söyledi.

Rus askeri birliklerinin Ukrayna sınırındaki boyutunun, konumunun, hazırlık düzeyinin ve Kırım'ın ilhak edilmesinin durumu değiştirdiğini vurgulayan Breedlove, askeri önlemlerin de değişen durum çerçevesinde alındığını vurguladı.
Breedlove, pakette yer alan önlemlerin uygulanmasını sağlayacak hava, deniz ve kara unsurlarını, nerede konuşlandırılacağını ve görevlerini NATO'ya bu akşam ya da yarın sabah "satır satır" ileteceğini kaydetti.


Kaynak: AA