Köşk'teki Resmi Karşılamalarda Süvari Dönemi

Meclis Muhafız Taburu bünyesinde 1920 yılında "süvari takımı" olarak kurulan, 1961'den 1984'e kadar Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı kadrosunda bulunan, şu an Kara Harp Okulu Komutanlığı'na bağlı süvari grubu, 30 yıl aradan sonra ilk kez Çankaya Köşkü'ndeki törende yer aldı.

Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins için düzenlenen resmi karşılama töreninde, 41 atlı görev yaptı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 28 Şubat 2014'te Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanlığı'nı ziyareti sırasında konuk devlet başkanlarının karşılanmalarında atlı tören kıtasının kullanılması talimatını vermişti. Danimarka'ya gerçekleştirdiği ziyaretten dönerken de Gül, Türk tarihinde atlı karşılamaların olduğunu, bu konuda Genelkurmay Başkanlığı'nın çalıştığını belirtmişti.
Çalışmanın tamamlanması üzerine bugün Letonya Cumhurbaşkanı Berzins için yapılan karşılamada, süvariler konuk devlet başkanını taşıyan araca Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi'ne girişinden itibaren tören alanına kadar eşlik etti. Törende, 41 atlı yer aldı. Süvariler, Türk bayrağı ve konuk ülkenin bayrağının yanı sıra tarihteki bağımsız 16 Türk devletinin bayraklarını da taşıdı.
Meclis Muhafız Taburu bünyesinde 18 Temmuz 1920'de tarihinde teşkil edilen, aynı yıl "süvari takımı" olarak kurulan atlı tören kıtası, 1961 yılında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Süvari Grubu olarak oluşturuldu. Süvari Grubu, 1969 yılında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Atlı Merasim Bölüğü, 1978'de Cumhurbaşkanlığı Atlı Merasim Birliği daha sonra da Cumhurbaşkanlığı Süvari Birlik Komutanlığı adını aldı.
Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı kadrosundan 1984 yılında çıkarılan komutanlık, "Kara Kuvvetleri Atlı Spor Eğitim Merkez Komutanlığı" adı ile Kara Harp Okul Komutanlığı'na bağlandı.
Bugünkü yapısına 1996 yılında kavuşan komutanlık, kuruluşundaki süvari ve koşulu top takımları ile "Süvari birliği" özelliğini muhafaza ediyor.
Kaynak: AA