Kedi ve Köpeğe, 'Özel Protez Takma Bacak' Operasyonu

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Veteriner Fakültesinde, sol ön bacağını kullanamayan bir köpek ile sağ ön bacağını kullanamayan kediye protez takma bacak takıldı.

Isparta'da hayvanseverler tarafından yaralı halde bulunan bir köpek ile Burdur merkeze bağlı Büğdüz köyünde yaralı halde bulunan bir kedi, MAKÜ Veteriner Fakültesine getirildi.

Burada yapılan muayenede, sol ön bacağını kullanamayan 8 aylık köpek ile sağ ön bacağını kullanamayan 11 aylık kediye protez takma bacak takılmasına karar verildi.

Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Şengöz Şirin ve ekibi, yaklaşık 3 saat süren operasyonla kedi ve köpeğe bir firma tarafından özel hazırlanan protez takma bacakları uyguladı.
- "Daha kaliteli bir yaşam"
Şirin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki operasyonun da başarıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

Her iki hastanın ön bacaklarında sinir hasarı bulunduğunu anlatan Şirin, "Normalde yapıldığı gibi bacağın kesilmesini tercih edebilirdik fakat 'Neden daha iyi bir yaşama ulaşmasın' diye düşündük ve takma bacak uygulamaya karar verdik. Dünyada sınırlı sayıda uygulanan takma bacak protezini üniversitemizin kliniğinde başarıyla gerçekleştirdik" dedi.

İzmir'de takma bacak protezlerini hazırlayan firma sahibi Ali Gözükara ise protezin kemiğin içine tam uyum sağlayabilmesi için çok özel bir titanyum alaşım hammaddesinden üretildiğini, üzerinde yapışmayı sağlayan özel bir kaplama olduğunu ve yurt dışında yapıldığını söyledi.

Kediyi MAKÜ Veteriner Fakültesine getiren Burdur Hayvan Dostları Derneği Başkanı Aysel Turan da yapılan çalışmadan büyük mutluluk duyduğunu dile getirerek, Şengöz Şirin ve ekibi ile emeği geçenlere teşekkür etti.
Kaynak: AA