Hendek savaşı!

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, Suriye’deki Rojava sınırına kaçakçılığın önlenmesi için 17 kilometre uzunluğunda hendek kazınca ortalık karıştı.

Hendek savaşı!
Suriye’de çıkan iç karışıklıktan sonra binlerce Suriyeli sınırı aşarak Türkiye’ye sığınınca güvenlik zafiyetleri oluşmuştu. Türkiye de sınıra hendek kazmıştı.

3 METRE DERİNLİĞİNDE


Türkiye’nin aldığı hendek önlemi, son günlerde Irak Bölgesel Kürt Yönetimi tarafından da Suriye sınırına uygulanmaya başladı. Dicle Nehri’nin bitiminden sonra devam eden sınır kesiminde ise 3 metre derinliğinde, 2 metre genişliğinde ve 17 kilometre uzunluğunda hendeğin kazımı iş makineleri tarafından yapılıyor. Ancak bu faaliyet Suriye’deki Kürtleri rahatsız etti. Geçtiğimiz günlerde Suriye’de kurulan Cizire Kantonu’nun Yasama Meclisi Başkanı Hekem Kello, Irak Kürdistan Demokrat Partisi’nin (IKDP) bölgedeki etkinliğini kaybetmesinden sonra böyle bir uygulamaya gittiğini söyledi. Ancak onun bu açıklamasına IKDP’den cevap gecikmedi. Bölge sorumlusu Serbest Lezgin Sindori, hendeğin kaçakçıların ve El Kaide bağlantılı IŞİD militanlarının geçişini engellemek için yapıldığını söyledi.

‘SURİYE KÜRTLERİ’YLE PEŞMERGELER KARŞI KARŞIYA GELDİ


Hendek çalışmaları devam ederken önceki akşam bir 32 yaşındaki Mevlit Heci Yunis, sınırı geçmek isteyince Peşmergelerin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti. Bu olayı protesto etmek isteyenler de sınıra akın etti. Liderliğini Mesut Barzani’nin yaptığı IKDP’yi protesto eden göstericileri, hendeğin üzerinde mevzilenen Peşmergeler havaya ateş açarak engellemeye çalıştı. Peşmergelerin açtığı ateşte ise göstericilerden biri yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Suriye’nin Rojava bölgesinde son bir haftadır IKDP’yi protesto eden gösteriler devam ederken, Peşmerge Bakanlığının ise sınırdaki mevzilerini güçlendirdiği belirtildi.