Fındık Coştu

29-30 Mart günleri yaşanan yoğun kar yağışının ardından meydana gelen don olayının fındık karanfillerini yakması sebebiyle bu yıl büyük bir rekolte düşüşü olacağının ortaya çıkması üzerine fındık fiyatı serbest piyasada bir haftada 5.5 TL’den 10 liraya ulaştı.

Fındık Coştu

Mart ayının son gününde yaşanan zirai don olayı fındık fiyatını coşturdu. Don sebebiyle fındık ağaçlarındaki karanfillerin yanması ve bu yıl rekolte azlığı yaşanacağının ortaya çıkması üzerine üretim yapmak için ürün bulamama telaşı yaşayan fındık firmaları fiyatı arttırdı. Yeni sezon öncesi üretim yapmak için işleyecek fındık bulamayan fındık ihracat firmaları harıl harıl fındık ararken, bu firmalara ürün satışı yapan fındık manavları ise geçen hafta 5.5 TL’den işlem gören fındığı 10 liradan almaya başladı.

“FINDIK FİYATI DAHA DA ARTABİLİR”
Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Fındık Komitesi Başkanı ve aynı zamanda fındık manavı Evren Enginyurt, fındık fiyatının giderek yükseldiğini söyledi.

Enginyurt, “Biz fındık manavları olarak 54-55 randımana tekabül eden fındığı 10 TL’den almaya başladık. Bu fiyatların önümüzdeki günlerde daha da yükseleceğini ve artacağını ve zamanı geldiğinde bunu hep beraber göreceğimizi söylüyoruz. Tabi fiyat olarak net bir rakam söyleme şansımız yok, çünkü fındığın önü tamamen açık. 10 TL deriz 15 olur, 15 deriz 20 TL olur. Önümüzdeki süreçte fındığın kademe kademe artacağını düşünüyoruz” dedi.

“FİYAT ARTIŞININ ÜRETİCİYE YARARI OLMADI”
Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt ise, artan fındık fiyatının üreticiye bir yararı olmayacağını savundu. Cörüt, “Yaşanan don olayının ardından 6 liranın altına düşen fındık, bir haftada yüzde 100 artış göstererek 10 liradan alıcı bulmaya başladı.

Ancak bu artışın üreticiye bir yararı olacağını sanmıyoruz. Çünkü üreticilerimizin yüzde 95’i fındığını zaten sattığı için bu 10 lira fiyatından yararlanamadı. Ancak gelecek yılın ürün fiyatının yüksek olması yönünden umut verici oldu” diye konuştu.

Kaynak: İHA