Çatılarda Biriken Karlara 'Otomatik' Çözüm

Kar yağışının yoğun olduğu bölgelerde çatılarda biriken karların temizlenmesi sırasında yaşanan kazaların önüne geçmek amacıyla çalışma başlatan Yüksekovalı öğrenciler, hazırladıkları "Kar Küreyen Ev" ve "Damperli Çatı Sistemi" projeleri ile karların otomatik olarak temizlenmesini amaçlıyor.

Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki Halit Okay ve Cumhuriyet ortaokullarında eğitimlerine devam eden öğrencilerden Sevila Kaya ve Alican Keser ile Mahbup Rozerin Dayan ve Seher Kartal, kış mevsiminde çatılarda biriken karları temizlemek amacıyla hazırladıkları projelerle kar temizliği yaptığı sırada çatıdan düşerek ölen ya da yaralanan vatandaşların sorunlarına çözüm bulmaya çalıştı.
"Damperli Çatı Sistemi" ve "Kar Küreyen Ev" adlı iki proje kapsamında, kurdukları düzenekle eğim verilen çatılarda biriken karların temizlenmesine imkan tanıyan öğrenciler, projelerini Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Van Bölge Yarışmasında da sergiledi.
Cumhuriyet Ortaokulu öğrencilerinden Mahbup Rozerin Dayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yüksekova'da kar yağışı sonrası çatılarda biriken karların zor şartlarda temizlendiğini belirterek, işçilerden bazılarının beline ip bağladığını bazılarının ise birbirine tutunarak kar temizlemeye çalıştığını söyledi.

Sınıf arkadaşı Seher Kartal ile okuldan eve döndüğü sırada bir işçinin çatıda kar temizlerken düştüğüne şahit olduğunu anlatan Dayan, "Arkadaşımla okuldan eve dönerken, çatıda kar temizleyen bir vatandaşın düşüp yaralandığını gördüm. Bu durumdan etkilenerek böyle bir proje yapmak aklımıza geldi" dedi.

Dayan, "Kar Küreyen Ev" Projesinin uygulanacağı çatılara, pascal prensibi ile çalışan ve eğimi artıran bir düzenek yerleştirileceğini bildirerek, karlı günlerde çalıştırılacak düzenekle çatının eğimini artırıp karın kolaylıkla düşmesinin sağlanabileceğini ifade etti.

Halit Okay Ortaokulu öğrencilerinden Sevila Kaya da "Damperli Çatı Sistemi" Projesiyle ilgili şunları kaydetti:
"Bulunduğumuz bölgede mevsim koşulları itibarıyla yoğun kar yağışı görülmektedir. Bu yağışlar neticesinde çatılarda biriken ve yüksekliği 2 metreyi bulan kar birikintileri, hem binalar hem de insanlar için tehdit unsuru oluşturmaktadır. Yaşanan ölüm ve yaralanmaları önlemek adına insanların çatıya çıkmadan veya herhangi bir tehlike oluşturmadan çatılarda biriken karları temizlemesi çok daha faydalı olacaktır. Biz de damperli araçlardan esinlenerek hazırladığımız projede, çatıların daha güvenli şekilde, el değmeden ve bir düğmeye basılarak temizlenmesini amaçladık. Hazırladığımız maket evde de aynı yöntemi kullanarak çatıların sorunsuz şekilde temizlenmesini sağlamış olduk. Sponsor sağlanıp projemiz uygulandığı takdirde verimli sonuçlar alınabileceğine inanıyorum."
Kaynak: AA