Aihm Kararı, Kayıp Köylülerin Yakınlarını Memnun Etti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 1993'te Silopi Görümlü beldesinde 6 köylünün kayıp olması ile ilgili verdiği karar, köylülerin aileleri tarafından olumlu karşılandı.

Aihm Kararı, Kayıp Köylülerin Yakınlarını Memnun Etti
Köylülerin yakınları sorumluların cezalandırılmasını istediklerini söyledi.

AİHM, 13-14 Haziran 1993'te Görümlü Karakolu çevresinde yaşanan çatışmanın ardından, Görümlü'ye birkaç kilometre uzaklıktaki Selçik köyünün yakılması ve köylülerin göçe zorlanması olayına ilişkin başvuruyu karara bağladı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararını olumlu bulduklarını belirten Mehmet Salih Demirhan'ın eşi Zeynep Demirhan, "1993 yılının Haziran ayında yaşanan bir olay sonrası köydeki askerler gelip kocamı aldılar. Askerler daha sonra evimizi ateşe vererek oradan uzaklaştılar. Kocam o günden beri yok. Kime sorduysak bir türlü bulamadık. Çocuklarımı babasız bırakanların cezalandırmasını istiyoruz. AİHM kararının lehimize sonuçlanması bizi sevindirdi. Ancak biz bu işi yapanların cezalandırmasını istiyoruz" dedi
Mehmet Salih Demirhan'ın oğlu Nurettin Demirhan da, "1993’te ben bu evden ayrıldım. O gün bu gündür hukuk mücadelemiz sürüyordu. Türkiye’de birkaç defa mahkemelere başvurmamıza rağmen herhangi bir netice almadık. Her seferinde de davalarımız reddedildi. Böyle bir şey yok denildi. En son 2006 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdum. Mahkeme dün sonuçlandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nce bir tazminat öngörüldü.

Gelişmelerden memnunum ama ben daha hala kemiklerime kavuşamadım. Türkiye devletinden sorumluların cezalandırılmasını istiyorum. Ve kemiklerimizin bize bir an önce verilmesini istiyorum. Türkiye'deki dava 21 yıldan sonra ilk defa geçen hafta birinci celse görüldü.

Şimdi ikinci celse 20 Haziran 2014 tarihine ertelendi. Dava Şırnak’taydı, Şırnak’tan alınıp Ankara’ya götürüldü. Yani sanıkların ayaklarına biz gidiyoruz. Onlar buraya olayı işledikleri yere geleceklerine bizi onların ayaklarına götürüyorlar. Neticede Mete Sayar mahkeme ortasında 'ben görevimi yaptım' dedi.

21 yıldan sonra bu eve girdim ben. Daha anılar taze. Dün olmuş gibi olay halen gözümde taze. Benim babam bu evden alınıp götürüldü. Bir daha babamdan haber alamadık" diye konuştu.

Kaynak: İHA