Vali Öztürk 'Antalya’ya 2013 Yılında Yerli ve Yabancı 18 Milyon Turist Geldi”

Turizmin başkenti Antalya’da Turizm Haftası Kutlamaları Manavgat’ta gerçekleştirilen törenlerle başladı.

Vali Öztürk 'Antalya’ya 2013 Yılında Yerli ve Yabancı 18 Milyon Turist Geldi”
Side’de Mehter Takımı, Protokol ve öğrencilerin yürüyüşü ile başlayan ve turistlerin yoğun ilgi gösterdiği törenler, Apollon Tapınağında devam etti. Okulların Halk Oyunları ekipleri ve Mehter Takımının gösterisinin ardından Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen ve Kısa adı MASTOB olan Manavgat-Side Turistik Otelciler birliği Başkanı Cengiz haydar Barut birer konuşma yaptılar. Konuşmaların ardından Apollon Tapınağı içerisinde Dünden Bugüne Manavgat Fotoğraf sergisi, turizm haftası fotoğraf ve resim sergilerinin açılışı gerçekleştirildi.


Törende konuşan Antalya Valisi Sebahattin Öztürk;"Türkiye'nin Cumhuriyetimizin 100. yılında 2023 hedefleri var biliyorsunuz. Turizm alanında da bir takım hedeflerimiz var. Bu hedefler 2023 Yılında Türkiye'nin 50 Milyon Turist ve 50 Milyar Dolar girdi sağlayacak bir hedefi var. Antalya'mızda bu hedefe uygun olarak 2023 Yılında 18 Milyon Turisti ağırlamayı hedef edinmiştir. Benim dileğim Antalya bu hedefi daha önce gerçekleştirsin. 2018-2019 yılında 18 Milyon turisti ağırlayalım. Geçen yıl Antalya'da 12 Milyon'a yakın turist ağırladık. Bunun transferlerle gelenler yabancı turistlerle ilgili kısmıdır bu. İç turiste bunun yarısı 5 ya da 6 Milyon civarında. Dolayısıyla toplamda 18 Milyon yerli ve yabancı turisti Antalya’da ağırlamış oluyoruz. İnşallah 12 Milyon Turisti 2014 yılında 13 Milyon yapmayı umuyoruz. Bu çalışmalar siz değerli 7' den 77'ye bütün Antalyalı vatandaşlarımızın özellikle Manavgatlı, Sideli vatandaşlarımızın gayretleri ile oldu olacak. Gerçekten Türkiye Turizminin bu noktaya gelmesinde Antalya'nın özellikle de Side'nin çok önemli bir payı var. Şu anda yanında bulunduğumuz Apollon Tapınağı ve Side şehri Türkiye'de turizmi kitlesel anlamda ilk yapan yerlerden bir tanesi. Dolayısıyla Manavgat İlçemiz ve Side Turizmi içselleştirmiş durumda. Gerçekten biz söylemeden buranın yatırımcıları ve turizmle uğraşan insanları bizden çok önce yenilikleri yeni davranış şekillerini, Turizm kavramlarını bizden önce hayata geçiriyorlar. Turizm Haftası kutlamalarını her yıl değişik bir ilçede yaparak Antalya'nın her köşesinde turizmi yaşamaya aktiviteleri izleyebilmeyi sağlamış olacağız. 520 Bin civarında yatak kapasitemiz var. Yaklaşık 2 Bin Turizm tesisine sahibiz. Sadece yatak yeri olarak değil başka tesislerimiz de dahil. Dolayısıyla bu kadar yoğun bir şekilde ilimizin turizmle meşgul olması turizmin başak bir sektör olmasını sağlıyor. Siz bir turizm faaliyeti yaptığınız zaman 50 sektörde hareketlenmeye sebep oluyorsunuz. Bu kadar verimli ve bereketli bir alanın ülkemize ve şehrimize çok daha fazla katkı sağladığını ve sağlayacağını söyleyebiliriz. Tarihi ve Kültürel doğal mirası çok önem verdiğimiz şey korumak ve kollamaktır. Bunu yapamazsak geleceğimizi tehlikeye atmış oluruz. Gerek yerel yönetimlerimiz gerek merkezi idare gerek Antalya halkımızın katkılarıyla bundan sonra da turizm faaliyetlerine uygun bir gelişme sağlayacağımızı burada taahhüt ediyorum"dedi.

Bölge ekonomisinin lokomotifinin Turizm Sektörü olduğunu belirten Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen;"Turizm Haftası Kutlamasını Bu gün de Manavgat'ımız da, Dünyanın Göz bebeği olan Side'mizde yapılması bizlere ayrı mutluluk vermiştir. Manavgat'ımız Bütünşehir yasası ile artık Türkiye'de değil Dünyada yerini almak için hazırlıklarına başlamıştır. Bu süreçte bütünleşen Manavgat, Bütünleşen Antalya ölçeğinde Manavgat'ımızda kendini yenileyerek bir aile anlayışı içerisinde çalışarak dünyada bir turizm kenti olma yolunda emin adımlarla şimdiden sonra da yürüyecektir. Bu sürecin layıkıyla işlemesinde hepimize düşen görevler var. Bu gün Manavgat’ı Türkiye'nin en büyüğü olarak ifade ederken gurur duyuyorum. Bakanlık belgeli 200 Bin yatak kapasitesine yaklaşan Türkiye'nin en büyük turizm bölgesidir. Ülkenin 24 Milyar Dolar olan Turizm girdisine 4 Milyar Dolar katkı yapan, Antalya'ya gelen turistin Üçte Birini; 4 Milyon turisti ağırlayan bir kent Manavgat. Allah'ın Manavgat'a bahşettiği güzellikleri doğru kullanmak turizmle endeksli hale getirmek mecburiyetindeyiz. Nehirlerimiz, barajlarımız, Anadolu Köylerimiz, tarihimiz, güneşimiz, kumsalımız gurur duyduğumuz yatırımlarımızla turizmi bir bütün olarak düşünmek ve buna artı değer kazandıracak her türlü oluşumun kendimize görev olarak kabul etmek mecburiyetindeyiz. Bunu başardığımız zaman Manavgat'ımız dünya genelinde ki yerini layıkıyla alacaktır. Bu gün hep beraber bir bütünlük içerisinde düzenlenen bu törende bunun bir işaretidir. Buna inandığımızın bir göstergesidir" dedi.

Türkiye'de Turizm hareketlerinin ilk başladığı yerlerden birisinin Side olduğunu belirten Manavgat-Side Turistik Otelciler Birliği (MASTOB) Başkanı Cengiz Haydar Barut;"60'lı yıllarda buraya gelen tarih aşığı turistler, bugün bölgemize gelen 4.5 Milyon misafirin tohumlarıdır. Ben, o günlerde ilk turistleri çok iyi ağırlayan büyüklerimize buradan teşekkür etmek istiyorum. Bugün Manavgat'ta 180.000 civarında yatağı ve Türkiye' nin en büyük Turizm hareketini onlara borçluyuz. Tabii ki, tarih, deniz, güneş, kum ve doğal güzelliklerimiz bizim misafirlerimize sunduğumuz en önemli unsurlarımız. Turizm haftası vesilesiyle yöneticilerimizden bu unsurlara gereken hassasiyeti göstermelerini rica ediyorum. Konuşmamın başında dikkat ettiyseniz yaz sezonunun başlangıcı dedim çünkü, Turizm bölgemizde kışın az da olsa 12 ay devam etmektedir. Biz yöneticilerimizle bir araya gelip, zayıf olan 6 ayımızı nasıl güçlendireceğimize dair fikir üretmek istiyoruz ve buradan Turizmi 12 aya çıkartmak için her türlü çalışmanın içinde olmak istediğimizi bildiriyoruz. Yaz sezonumuzla ilgili kısa bir değerlendirmeyle sözlerimi bitirmek istiyorum. Kış boyunca tanıtım faaliyetlerimizi sürdürdük. Sürpriz bir olumsuzluk olmazsa kişi sayısı olarak geçen yıla göre daha iyi bir sezon olacağını gözlemledik. Fakat ortada dolaşan yüzde yada şu kadar gibi bir rakam telaffuz etmeden iyi bir sezon olacağını düşünüyorum.. Biz otelciler olarak bunun için çok çalıştı!. şimdi sıra hep birlikte buraya gelen misafirleri memnun etmekte” dedi
Kaynak: İHA