Karaca Mağarası Ziyarete Açıldı

Torul ilçesine bağlı Cebeli köyünde bulunan dünyaca ünlü Karaca Mağarası, 5 aylık bakım çalışmalarının ardından ziyarete açıldı.

Bazı düzenlemeler yapılmak üzere 15 Kasım 2013'te ziyarete kapatılan Karaca Mağarası'nda bulunan ahşap yürüyüş parkurlarının, çürüyen ve tehlike arz eden bölümleri değiştirildi.
Beyaz sarkıt ve dikitlerin fazla ışık nedeniyle renk değiştirmemesi için yürüyüş yolundaki lamba sayısı azaltılan ve projektörle aydınlatma yerine ısı yaymayan led ışıklandırma yapılan mağara, bugün yeniden ziyarete açıldı.
Gümüşhane Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi İsmail Çalık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karaca Mağarası'nın sarkıtları, dikitleri, travertenleri, mağara gülleri gibi doğal güzellikleri ile kent için çok önemli olduğunu söyledi.

Çok fazla insanın ziyaret etmesinin mağaraya zarar vereceğini ifade eden Çalık, "Çok fazla ziyaretçi, mağaranın havasını ısıtıyor, oksijen oranını azaltıp karbondioksit oranını artırıyor. Mağaranın ortalama sıcaklığı yükseliyor. Ortalama sıcaklığın yükselmesi, mağara içerisinde nem oranının azalmasına ve bozulmalara neden oluyor. Bu da mağaranın ömrünü azaltıyor. Bu nedenle fazla ziyaretçi yerine daha çok yabancı turistlerin ziyareti dikkate alınmalıdır" dedi.

- "Mağara çevresinde kaliteli turistik tesisler yapılmalı"
Karadeniz Bölgesi'ne yönelik inanç turizmi ile doğa turizminin birleştirilmesinin, daha çok yabancı turistin ziyaretine imkan sağlayacağını dile getiren Çalık, "Sümela Manastırı'na çok sayıda yabancı turist gelmektedir. Sümela Manastırı ile Karaca Mağarası arasında pek fazla mesafe yok. Bu nedenle Sümela Manastırı'na gelen yabancı turistlerin, Karaca Mağarası'nı da ziyaret etmelerinin sağlanması, tanıtıma çok önemli katkı koyacaktır" diye konuştu.

Çalık, Karaca Mağarası çevresine daha kaliteli turistik tesislerin yapılmasının önem taşıdığını kaydederek, hizmet kalitesiyle turistleri rahatlatacak, tur operatörlerinin dikkatini çekecek tesislerin önemli olduğunu söyledi.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan ise 15 Kasım'da ziyarete kapatılan Karaca Mağarası'nda yürüme parkurlarının yenilendiğini, ışıklandırma sisteminin değiştirildiğini belirterek, "Mağaramızı ziyarete açtık, 15 Kasım'da yeniden ziyarete kapatacağız. Bu tarihe kadar mağaramız günün her saatinde ziyaret edilebilir" dedi.

Kaynak: AA