Kanlı ay tutulması sona erdi

Güneş, Dünya ve Ay’ın aynı hizaya gelmesi sonrası ayın kırmızı renge bürünmesi olarak adlandırılan ‘Kanlı Ay Tutulması’ sona erdi.

Kanlı ay tutulması sona erdi
Son 500 yılda sadece 3 kez gerçekleşen Kanlı Ay Tutulması, Güneş, Ay ve Dünya'nın aynı hizaya geldiği sırada dünyanın gölgesinin Ay üzerine düşmesiyle birlikte Ay'ın kırmızı renge bürünmesi olarak açıklanıyor. Uzmanlar, bu ay tutulmasını güneşin batışı sırasında gökyüzünün kırmızı bir renge bürünmesine benzer bir durum olarak açıklıyor. Amerika üzerinde açıkça görülen Kanlı Ay Tutulması yaklaşık 78 dakika sürerken, uzmanlar Türkiye'de gündüz olmasından dolayı bu astronomi olayının görülmediğini belirtti.

Bu tür bir doğa olayının yüzyıllar boyunca ender görülebilecek bir şey olduğunu kaydeden NASA yetkilileri ise, Amerikalılardan bu anın tadını çıkarmalarını istedi. 4 kez gerçekleşecek Kanlı Ay Tutulması dizisinin ilkini oluşturan bu ay tutulmasının yanı sıra 2014 yılı içerisinde 8 Kasım'da, 2015 yılı içerisindeyse 4 Nisan ve 28 Eylül tarihlerinde Kanlı Ay Tutulması tekrar yaşanacak.

Öte yandan bir grup Hristiyan ise, bu bilimsel olayı dünyanın sonunun yaklaştığı şeklinde yorumladı. Eski Ahit'in parçası olan Yoel Kitabı'nda yer alan “Tanrının büyük ve korkunç günü gelmeden önce güneş karanlığa, ay kana bürünecek” sözünün bu durumu tasvir ettiğini belirten Hristiyanlar, Kanlı Ay Tutulması'nın dünyadaki birçok değişimin de habercisi olacağını belirtti.
Kaynak: İHA