Her Bir Dekar Meyve Bahçesine Bir Arı Kovanı

Manisa’da arıcılık faaliyetlerini artırmak için arı ve meyve yetiştiricileri işbirliği yapacak.

Her Bir Dekar Meyve Bahçesine Bir Arı Kovanı
Her bir dekarlık meyve bahçesine yerleştirilecek olan arı kovanı hem meyve verimini hem de kaliteyi artıracak.
Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, arıcılığın geliştirilmesi ve bu işle uğraşan üreticilerin daha bilinçli bir şekilde arıcılık yapması için eğitim çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Manisa’nın önemli geçim kaynaklarından birinin arıcılık olduğunu ve bu konuda arı yetiştiriciliğine önem verdiklerini ifade eden Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, “İlimizdeki arı koloni varlığımız 75 bin civarında olup, bunun 70 bin civarı fenni kovandan oluşmaktadır. İlimizde yıllık yaklaşık olarak 800 ton bal ve 15 ton civarında polen üretilmektedir. Arıcılarımızın, arıcılık faaliyetlerini iyi yapabilmeleri için hem arıcılarımıza hem de meyvecilik ile uğraşan çiftçilerimize Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak sürekli eğitimler vermekteyiz. İlkbaharın gelişi ile birlikte arıcılık çalışmalarımız meyve yetiştiricilerimizi de yakından ilgilendirmektedir. Çünkü meyve bahçelerinde polinasyonu sağlayan en önemli faktör arılardır. Her dekar meyve bahçesine 1 kovanın yerleşmesini istiyoruz. Bu konuda arılar, meyve bahçelerinde hem verimi hem de kaliteyi önemli oranda artırmaktadır. Bunun için meyvecilerimize bahçelerinde arı kovanı bulundurmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

Manisa’nın Turgutlu İlçesi Dağmarmara Köyünde gerçekleştirilen bir eğitim faaliyetini de yerinde izleyen İl Müdürü Hasan Çebi, “İçinde bulunduğumuz bahçenin yan tarafında arı kolonileri mevcuttur. Buradaki iki üretim faktörünü bir arada görmemizin en önemli özelliği, kiraz üretiminde, hem verimin hem de kalitenin yüksek olmasını sağlamaktır. Ancak bu noktada ilaçlama konusunda bazı sıkıntılar yaşanmaktadır. Meyve bahçesinin zararlıları ve hastalıklarıyla mücadele ederken arılara zarar verilmekte, bunun içinde mutlaka çiftçilerimizin arıların kapalı olduğu dönemlerde ve arılara zarar vermeyen ilaçlarla meyve bahçelerini ilaçlamaları gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA