Eskişehir'deki Gezi Parkı Odaklı Eylemler

Eskişehir'de Gezi Parkı odaklı eylemlere katılarak "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri" kanununa muhalefet ettiği öne sürülen 176 kişinin yargılanmasına başlandı.

Eskişehir 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmesi planlanan duruşma, salonun küçük olması nedeniyle Adalet Sarayı Konferans Salonu'na alındı. Burada başlayan duruşmada, 57 tutuksuz sanık ile yaklaşık 30 avukat hazır bulundu.
Kameralarla 2 farklı açıdan kayıt altına alınan duruşmada, savcı tarafından iddianame okundu. Sanık avukatlarının dün mahkemeye sunduğu "sanıklar hakkında derhal beraat karar verilmesi" yönündeki dilekçe, mahkeme başkanı tarafından reddedildi.
Duruşmanın ilk bölümünde dinlenilen 25 sanık iddianamedeki suçlamaları kabul etmediklerini belirterek, beraatlerini talep etti. Mahkeme başkanı tarafından verilen aranın ardından başlayan duruşmada bugün 57 sanığın dinleneceği bildirildi.

Bu arada, duruşmanın sanıkların fazla olması nedeniyle 3 gün boyunca devam edeceği öğrenildi.
- Adliye önündeki açıklama
Öte yandan duruşmaya verilen arada bazı sanıklar ile avukatlar Adliye önünde basın açıklaması yaptı.
Grup adına konuşan Eskişehir İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Heval Yıldız Karasu, bugün burada yaşamına ve geleceğine sahip çıkan ülkenin genç insanlarının yargılandığını savundu.
Yargılanan 176 kişiden 2'sinin avukat olduğunu belirten Karasu, şunları kaydetti:
"Bu tür gösterilere katılmanın demokratik hakkın kullanımı olduğu pek çok Yargıtay ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararında vurgulanmışken ne yazık ki halen bu davalar açılmaktadır. Davalara ilaveten trafik para cezaları, idari para cezaları kesilmektedir. Bu davalar, bu cezalar demokrasiyi içine sindirememenin göstergesidir. Ancak hali hazırda pek çok Gezi eyleminde verilen beraat ve derhal beraat kararlarının bir tanesi de Eskişehir'de verilmiştir. Demokrasiye, geleceğe ve adalete dair umudumuzu güçlendirmektedir. Eskişehir Barosu İnsan Hakları Komisyonu olarak takip ettiğimiz bu davaya da bu inanç ve umutla katılıyoruz. Çıkacak kararın demokrasi ve adalet için bir kazanım olmasını temenni ediyoruz."
Kaynak: AA