Nijerya’daki Bombalı Saldırıda Ölü Sayısı 71’e Yükseldi

Nijerya’da sabah saatlerinde otobüs garajında düzenlenen bombalı saldırıda ölü sayısının en az 71 ve yaralı sayısının 124 olduğu açıklandı.

Nijerya’daki Bombalı Saldırıda Ölü Sayısı 71’e Yükseldi

Abuja Polis Sözcüsü Frank Mba yaptığı açıklamada ölü sayısının en az 71’e yükseldiğini söylerken 124 kişinin de yaralandığını belirtti.

Başkent Abuja’nın merkezinden 8 kilometre uzaklıktaki etnik ve dini açıdan karışık kesimin yaşadığı Nyanya bölgesindeki otobüs terminalinde meydana gelen patlamada ceset parçaları etrafa saçılırken çok sayıdaki ambulansın ölü ve yaralıları hastanelere taşıdığı kaydedildi. Yeşil ve kırmızı renklerdeki 50 kadar lüks otobüs ve çok sayıda minibüsün park halinde bulunduğu El Rufai Park’taki patlama sonrası park halindeki otobüslerin benzin depolarının da alev alarak patladığı bildirildi.

16 lüks otobüs ile 24 minibüsün patlamalarda kullanılamaz hale geldiği ifade edilirken, patlamaya araç içine yerleştirilmiş bir bombanın neden olduğu belirlendi. Bazı yetkililer de bir intihar saldırganının araç içindeyken üzerindeki bombayı patlattığı ihtimali üzerinde durduklarını açıkladı.

Henüz saldırıyı kimse üstlenmezken, El Kaide bağlantılı militan örgüt Boko Haram tarafından yapıldığı düşünülüyor. Örgüt, geçen hafta Nijerya’nın kuzeydoğusunda bir köy saldırısında 60 kişiyi öldürdü ve diğer bir saldırıda da öğretmenlik eğitimi veren bir kolejde 8 kişiyi katletti. Militanların geçtiğimiz sene boyunca Nijerya’nın kuzeydoğusunda birçok saldırı yaptıkları ve ayaklanma başlattığı biliniyor. Uzun süredir başkent ve çevresine saldırı yapılmadığını bildiren yetkililer en son saldırının Nijerya gazetesi This Day’in ofisine yapılan araçlı intihar saldırısı ve Kaduna şehrine Nisan 2012’de yapılan saldırı olduğunu belirtti.

2011 Noel günü ise Madalla kentindeki bir kiliseye yapılan saldırıda 37 kişi ölmüştü. Ayrıca 26 Ağustos 2011 tarihinde Birleşmiş Milletlerin Nijerya merkez binasına yapılan ve 24 kişinin ölümüne sebep olan bombalı saldırı da Boko Haram tarafından üstlenilmişti.

Nijerya’da Müslümanların yoğunlukta olduğu kuzey bölgesinde konuşulan Hausa dilinde Boko Haram’ın kelime olarak “Batı eğitimi günahtır” anlamına geliyor. Grubun Afganistan’daki Taliban hareketini örnek aldığı ve Sahra Çölü’ndeki El Kaide militanlarıyla bağlantısı olduğu biliniyor.
Kaynak: İHA