-kurt Köprü, Turizmin Köprüsü Olacak

Samsun'un Havza ilçesi ile Vezirköprü ilçesini bir birine bağlayan 7 asırlık tarihi Kurt Köprüsü'nün daha çok tanıtımının yapılarak bölgede turizm hareketliliğinin arttırılması hedefleniyor.

Samsun İl Kültür Müdürü Yüksel Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Vezirköprü ilçesi ile Havza ilçesinin sınırlarını çizen İstavroz Çayı üzerindeki tarihi Kurt Köprü'nün Samsun turizmi için önemli tarihi mekanlardan biri olduğunu söyledi.

Köprünün restorasyon çalışmaları tamamlanmasının ardından daha çok işlerlik kazandığını ve ziyaretçi akınına uğradığını belirten Ünal,"Havza ilçesinin Kayabaşı (Tahna) köyü ile Vezirköprü'nün Tekkekıran köylerini birbirine bağlayan 86 metre uzunluğunda, 5 metre genişliğinde, bir yüksek ayak üzerine iki büyük kemerli gözden oluşan tarihi köprünün tanıtımını daha çok yaparak bölgedeki turizm hareketliliğini artırmayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda, yurtiçi ve yurt dışındaki turizm acentelerine köprü ile ilgili tanıtım materyalleri göndereceğiz" dedi.

Köprü üzerinde bulunan kemerlerin bir tanesinin üzerinde bir oda bulunduğuna da dikkat çeken Ünal,"Köprü ayağı kalın paye şeklinde olup, alt kısmında dikdörtgen beş adet dalga kıranı mevcut. Kemerlerin bir tanesinin üzerinde bir oda bulunuyor. Bu oda geçmişte dinlenme, ibadet yeri olarak kullanılmış. Bezen yağmurda sürülerini bekleyen çobanların sığındığı bir mekan olmuş. Tarihi Kurt Köprü'nün mimari tarzı ve üç sıra tuğla, bir sıra taş örgü sistemi nedeniyle 13. veya 14. yüzyılda inşa edildiği tahmin ediliyor. Kültür varlıklarımızın daha çok bilinmesi amacıyla özellikle de yabancı turistlere tanıtılmasına yönelik başlattığımız çalışmaları sürdürüyoruz" diye konuştu.


Kaynak: AA