Burhaniye’nin Topuklu Efeleri

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü’nün Burhaniye Anadolu Lisesi Salonu’nda bayanlar için açtığı halk oyunları kursu ilgi görürken, kursa katılan bayan öğretmenler, Balıkesir yöresinin efe oyunlarından olan Harmandalı, Akpınar ve Azime adlı oyunları öğrendi.

Burhaniye’nin Topuklu Efeleri

2 aydan bu yana çalışan bayanlar, 19 Mayıs da gösteriye çıkacak ve yaz aylarındaki halk oyunları şenliğine katılacak. Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü’nün erkekler ve bayanlar için ayrı ayrı açtığı halk oyunları kursu ilgi görürken, efe oyunlarını öğrenen bayanlar da ilçenin topuklu efeleri oldular. Cemalettin Aksoy’un Pazartesi ve Çarşamba akşamları verdiği kursa katılan bayan öğretmenler, öğrendikleri oyunları öğrencilerine de öğretecek. Kursa katılmaktan mutlu olduklarını anlatan Selma Yerçel, “Kendimize vakit ayırmak için buraya geldik. Folklor oynamayı çok seviyorum. Hem öğrenmek, hem de öğrencilerime öğretmek için katıldık. Buraya haftanın 2 günü geliyoruz. Bayanlar olarak folklor çalışıyoruz. Çok güzel eğitim alıyoruz. Hem bir aradayız. Mutluyuz. Hem değişiklik oluyor bizim için. 19 Mayıs da gösterilere katılmak istiyoruz. Büyüklerin de folklor oynadığını, başardığını göstermek istiyoruz” dedi.

Burcu Tokgöz de, “Burhaniye Halk Eğitimi Müdürlüğünün yetişkinler için açtığı kursa katılıyoruz 2 aydır. Güzel geçiyor. Burada arkadaşlarla tanıştık. Bundan sonra öğrencilerimize de faydalı olacağımızı düşünüyoruz. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Esra Kızılcık ise, “Biz halk oyunlarına eşimle birlikte katılıyoruz. 2 gün o, 2 gün de ben geliyorum. İple çekiyoruz. Eğleniyoruz. 2 gün boyunca spor da yapmış oluyoruz. O yüzden biz buraya katılmaktan çok mutluyuz ve memnunuz” dedi.

Kurs öğretmeni Cemalettin Aksoy, “Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü’nün yetişkinlere yönelik kursunda görevlendirildim. 2 gün erkeklerle, 2 gün bayanlarla kurs yapıyoruz. Pazartesi, Çarşamba bayanlarla kursumuzu icra ediyoruz. 19 Mayıs da inşallah sınavımızı vereceğiz. Gösteri ekimizle sahne çalışmaları yapıyoruz. Kursiyerlerimiz, severek geliyorlar. Kursiyerlere teşekkür ediyorum. Devamını bekliyorum” dedi.

Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Karanfil Bilgin de, konuyla ilgili olarak, “Burhaniye Anadolu Lisesinde yetişkinler için açmış olduğumuz halk oyunları kursuna öğretmen arkadaşlar katılıyorlar. Severek isteyerek gelip kurslarda yer alıyorlar. 19 Mayıs da ve yıl sonunda şenliklere katılacaklarını umuyorum. Güzel vakit geçireceklerine inanıyorum. Başarılar diliyorum” diye konuştu.

Kaynak: İHA