Ak Partili Şahin Açıklaması

AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin, MİT Kanun Teklifi ile ilgili operasyonel yetki söylemlerini kabul etmediklerini ifade ederek, "Milli Güvenlik Kurulu’na Bakanlar Kurulu’nun içeride bir operasyon yetkisi vermesi söz konusu değildir" dedi.

Ak Partili Şahin Açıklaması

Çankırı'da partisinin İl Danışma Meclisi toplantısına katılan AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin, gazetecilere açıklamalarda bulundu. MİT Kanun Teklifi’ni veren milletvekillerinden biri olan Şahin, bunun sadece teklifi verenleri ilgilendiren bir konu olmadığını, yasanın iktidarıyla muhalefetiyle herkesi ilgilendirdiğini belirtti.

Yasanın olgunlaşmasında bu güne kadar bir yol haritası izlendiğini söyleyen Şahin, "Komisyonlarda yapılanlarla, Meclis gündeminde yapılan tekliflerle ve önerilerle, Genel Kurul’da yapılacak telkinlerle kanun teklifi pekişecektir" dedi.

MİT'in ülkenin göz bebeği olduğunu ifade eden Şahin, "Ülkemizin göz bebeği olan MİT'in günün çağdaş normlarına göre daha etkin yönetilebilmesi şart. Özellikle günümüzün geldiği teknolojik imkanlarla yönetilebilmesi için bir takım düzenlemeler gerekiyor. Bölgesinde lider ülke Türkiye'nin istihbarat teşkilatının dış istihbarat ağında terörle mücadele ve siber güvenlikle alakalı pek çok noktada daha aktif çalışabilmesi için bir teklif" diye konuştu.

Muhalefet partilerine yasaya yaptığı katkılar nedeniyle teşekkür eden Şahin, "Elbette ki teklifimiz ilahi emir değildi, olgunlaşması gerekiyordu. Özellikle komisyon şerhinde bir takım itirazlar AK Parti grubu tarafından da değerlendirildi. Hassasiyetler dikkate alındı. Yasanın MİT'in ihtiyaçlarına karşılık verecek muazzam bir yasa olacağına inancım tamdır. Önümüzdeki hafta parlamentonun en önemli gündem maddesi MİT Kanunu olacaktır" dedi

“OPERASYONEL YETKİ SÖYLEMLERİ ASILSIZ”
Basında olayın farklı anlatıldığını ifade eden Şahin, şöyle konuştu:
"Basında anlatıldığı gibi asla ve asla burada Bakanlar Kurulu’na daha önceki 2937 sayılı kanundan farklı bir görev tanımlaması ile bir güç vehmedilmesi söz konusu değildir. O kanunun 4. maddesine bakıldığında Milli Güvenlik Kurulu’na verilen bazı yetkilerin Bakanlar Kurulu tarafından kullanılması noktasında bir teklif söz konusudur. Zaten 2002 yılından bu yana Milli Güvenlik Kurulu kanadı, özellikle hükümet kanadı tarafından sivilleştirilmiştir. Özellikle dışarıda ve içeride operasyonel yetki verildiği noktasındaki söylemleri kabul etmiyoruz. Milli Güvenlik Kurulu’na Bakanlar Kurulu’nun içeride bir operasyon yetkisi vermesi söz konusu değildir."
Yasaya aykırı bir görevlendirmenin söz konusu olamayacağını dile getiren Şahin, "Bakanlar Kurulu’na sadece 2937 sayılı Kanun’da belirtilen çerçevede bir kısım görevlerini icra etmesi noktasında Milli İstihbarat Teşkilatı’na görevler verilebileceği, teklif metnimizde son derece açıktır. Bu da bu kanun kapsamıyla birlikte. Dış istihbarat, milli savunma, terörle mücadele ve uluslararası suçlarla siber güvenlik konularında her türlü teknik istihbarat ve insan istihbaratı usul araçlarını kullanmak olarak değerlendirilmeli. Bu çerçeve içerisinde kanundan doğan ve yasaya aykırı olabilecek en ufak bir görevlendirme MİT'e verilemez" diye konuştu.

Konuyla ilgili basında açıklama yapanların komisyon üyesi olmadığını vurgulayan Şahin, "Konuyla alakalı basına açıklama yapanların tamamı kanundan bihaber kişiler. İçişleri Komisyonu’nda görev alan MHP ve CHP'den hiç kimse konuyla ilgili bir açıklama yapmış değil. Pek çok konuda önergelerle düzenleme yaparak MİT'i günün şartlarına göre dizayn ederek, yeteneklerini artırma noktasında değişiklikler yapıldığını onlar biliyor" dedi.

Kaynak: İHA