13 Kişilik Köy

Türkiye'nin en küçük köylerinden biri olan Samsun'un Kıroğlu köyünde hiç çocuk ve genç bulunmazken, 13 yetişkin hayatına devam ediyor.

13 Kişilik Köy

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2013 yılı adrese dayalı nüfus tespit çalışmalarına göre Samsun'un en fazla nüfuslu köyü Çarşamba ilçesine bağlı Cumhuriyet köyü, en az nüfuslu köyü ise 13 kişilik nüfusu ile Havza ilçesine bağlı Kıroğlu köyü olarak belirlendi.

Samsun'un en fazla nüfuslu köyü olan Cumhuriyet köyünde, 3 bin 266 kişi yaşıyor. 15 hanesi olan ve Samsun'a 80 kilometre uzaklıkta bulunan Kıroğlu'nda ise çocuk ve genç bulunmazken, yaşları 40 ila 85 olan 13 yetişkin ikamet ediyor. Cumhuriyet öncesinden bu yana yerleşim yeni olarak kullanılan ve zamanla gençlerin okumak ve iş bulmak amacıyla büyük şehirlere gittiği köyde şimdilerde sadece birkaç aile kalıyor. Köylülerin yaz aylarında tatillerden istifade ederek köylerine dönmesiyle birlikte köyün nüfusu artarken, kış mevsiminde köyün nüfusunu sadece 13 kişi oluşturuyor.

Köyde şu anda 13 nüfus olduğunu söyleyen Kıroğlu Köyü Muhtarı Mahmut Demiral, "Ben ilk muhtarlığımda köyümüzde içinde kalan 12-13 hane vardı. Şimdi yarıya düştü. Kışın burada yaşayan halk İstanbul'a ya da Ankara'ya gidiyor. Yazın çok şükür çoğalıyor. Yazın köyümüz şenleniyor. Dışarıdakiler geliyor. Ama kışın az haneye düşüyoruz. Köyümüzde okulumuz yok. Zaten öğrenci de yok. Olan zaten Havza ilçesinde ev tutarak orada okutuyor. Yaşantımız böyle gidip geliyor. Şu anda köyümüzde aşağı yukarı 12-13 nüfusumuz var. Köyümüzün suyu biraz yetersiz ama yine de idare ediyoruz" dedi.

Kaynak: İHA