'Hastalar, Beslenme Risk Taramasından Geçmeli'

Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gamze Akbulut, beslenme yetersizliği nedeniyle hastaların yaşam kalitesinin düşmesi ve yaşamının sonlanmasına kadar giden çok ciddi etkiler ortaya çıkabileceğini söyledi.

Akbulut, Trakya Üniversitesi (TÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesince, Balkan Kongre Merkezinde düzenlenen "2. Trakya Beslenme ve Diyetetik Sempozyumu"nda, beslenmenin sağlıklı ya da hasta birey için yaşamsal önem taşıdığını belirtti.

Hasta kişilerin beslenmesinin önemini vurgulayan Akbulut, "Hastanedeki birçok hasta için besin tüketim seçenekleri azdır ya da tek kaynaktan sağlanır. Sınırlı seçenekler ve sunumun kötü olması hastayı olumsuz etkileyen önemli faktörlerdir" dedi.

Akbulut, bir hastanın beslenme grafiğinin, hastalığın iyileşmesi üzerinde de etkili olduğunu ifade etti.

Beslenme yetersizliğinin hastanın kas kütlesinde kayıplara ve vücut ağırlığında azalmaya neden olabileceğini dile getiren Akbulut, "Beslenme yetersizliği nedeniyle hastanın yaşam kalitesinin düşmesi ve yaşamının sonlanmasına kadar giden çok ciddi etkiler ortaya çıkabilir. Hastanede yatan ya da kliniklerdeki hastalara beslenme risk taraması yapılması gerekiyor" diye konuştu.


- "Hastalığın iyileşme süreci uzuyor"

Akbulut, hastalara yapılan beslenme riski taramalarının farklı parametreleri olduğunu söyledi.

Kullanılan bir yöntem sonucunda hastanın besin alımında bir azalma ve beraberinde bir ağırlık kaybı ortaya çıkıyorsa, hastalığın iyileşme sürecinin de uzadığını vurgulayan Akbulut, "16 günden sonra açlık kronikleşiyor. Sınır belirtilen günden sonra vücut enerji için doku proteinlerini yakıt olarak kullanıyor" diye konuştu.

Akbulut, vücudun yağsız doku kitlesinde kayıplar yaşamasının kötü bir durum olduğunu belirterek, bu durumu asgari seviyeye indirmenin öncelikli hedefleri olduğunu ifade etti.

Akbulut, beslenme uzmanlarının kişinin kronik hastalığı olup olmamasını göz önünde bulundurarak beslenme çizelgesi hazırlaması gerektiğini kaydetti.

Sempozyuma, TÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Pişkin, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nezih Dağdeviren ve öğrenciler katıldı.

Kaynak: AA