Camilerde Zararlı Alışkanlıklardan Kaçınma Çağrısı

Aydın’daki tüm camilerde Cuma Namazı’nda okunan hutbede zararlı alışkanlıkların vücutta oluşturduğu harslar ele alındı.

Camilerde Zararlı Alışkanlıklardan Kaçınma Çağrısı

Aydın İl Müftülüğü tarafından hazırlanan ve il genelindeki tüm camilerde okunan Cuma hutbesinde zararlı alışkanlıklar konusunda uyarılarda bulunuldu. “Beden sağlığının, ruh sağlığına” etkisi başlıklı hutbede, İslamiyet inancında canın korunması için bedene zarar veren şeylerin yasaklandığına dikkat çekildi.

İslamiyet’te beden ve akıl sağlığına gereken önemin verildiği kaydedilen hutbede; “Sağlık, hem mutlu yaşamanın, hem de maddi ve manevi sorumluluğu yerine getirmenin alt yapısını oluşturur. Ancak sağlıklı bir insan ibadetleri tam manasıyla yerine getirebilir. Namaz oruç ve özellikle hac için vücut sağlığının iyi olması vazgeçilmez şartlardandır. İslam dini bedenle ilgili hastalıklardan korunma üzerinde çok durur. İslam sağlıklı ve dinç bireyler ister. Sıhhati korumak, sıhhate zarar veren şeylerden sakınmak, helal olmayan, arzu ve isteklerden uzak durmak İslam’ın genel ilkesidir. Peygamber Efendimiz; ‘Kuvvetli mümin, zayıf müminden daha hayırlı ve Allah’a daha sevimlidir’ buyuruyorlar. Güç ise insanın sağlam itikat, doğru bilgi, sıhhatli bir vücut, helal kazanç ve her bakımdan zenginliğe sahip olmasıdır. İnsanların ellerindekine muhtaç olmak; kişinin şeref ve haysiyetini düşürür. İnsanların ihtiyaçlarını gidermek ise kişinin izzet ve şerefini artırır” denildi.

Yüce Allah’ın insan bedeninin yaratıcısı ve gerçek sahibi olduğuna vurgu yapılan hutbede, şu ifadelere yer verildi: “Bedenimizi ve ruhumuzu bize korumak üzere emaneten vermiştir. Bizler Allah’ın bize verdiği ruhu, bedeni ve zamanımızı aklımızla iyi bir şekilde kullanarak hem dünya hem de ahiret saadetini kazanabiliriz. Bu nedenle sermayemiz olan bedeni sıhhatli, aklımızı doğru yolda ve ruhumuzu istikamet üzere korumakla yükümlüyüz. Bunlara verdiğimiz zarardan sorumluyuz. Bu nedenle aklımızı faydalı bilgilerle, bedenimizi sağlık ve sıhhat üzere, ruhumuzu da her türlü ruhsal hastalıklardan korumalıyız ki onlardan fayda görelim ve emaneti hakiki sahibine sağlam teslim edelim. Hayatta asıl olan sıhhattir. Hastalık arızi ve geçici bir durumdur. İnsan gerek dünyevi faaliyetlerini gerekse uhrevi ibadetlerini ancak sıhhat ve afiyet içinde yapabilir. Sıhhat ve afiyet insana Allah’ın en büyük nimeti ve ihsanıdır. Bu nedenle Peygamberimiz; Allah’tan sıhhat, afiyet ve güzel ahlak istemiş, sahabelerine ve ümmetine ‘Allah’ım; senden sıhhat, afiyet ve güzel ahlak isterim diye dua ediniz’ buyurmuşlardır. Yüce Allah, Kur’an-ı Kerimde ‘Nefislerinizi tehlikeye atarak öldürmeyiniz’ diye ferman eder. Kişinin kendisine zarar verecek şeyleri yapması yasaklanmıştır. Askerde en büyük eğitim tehlikelerden korunma eğitimidir. İş yerinde en önemli olan şey tehlikelerden korunmaktır. İntihar etmek yasaktır. Sizden kim huzuru yerinde, bedeni sağlıklı ve günlük yiyeceği de yanında olarak güne başlarsa, sanki dünya nimetleri ona verilmiş gibidir. Geliniz, güzel dinimizin ilkelerini Allaha kulluk bilinciyle hayatımızda tatbik edelim. Sağlıklı toplumun sağlıklı bireylerden oluştuğunu asla göz ardı etmeyelim. Sağlıklı birey ve toplum için sağlık kurallarına ve bu konudaki İslam’ın uyarı ve önerilere uyalım”
Kaynak: İHA