Giresun'dan Don Sonrası 'Fındık Genel Afet Kapsamına Alınsın' Çağrısı

Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu üyeleri bugün yaptığı toplantı sonrasında, fındıkta meydana gelen zirai don dolayısıyla yüzde yüz yanmalar meydana geldiğini belirterek fındığın genel afet kapsamına alınarak borçların ertelenmesi talebinde bulundular.

Giresun'dan Don Sonrası 'Fındık Genel Afet Kapsamına Alınsın' Çağrısı

Bulancak İlçesi Ziraat Odası Başkanlığı Toplantı Salonu'nda yapılan İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı sonrası bir açıklama yapan Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Tirebolu Ziraat Odası Başkanı Erim Yaman, "Toplantımızın amacı 29-30-31 Mart tarihleri arasında oluşan don sebebi ile fındıkların yanması ile alakalı olarak ilçe ziraat odaları başkanları ile bir araya geldik. Odalarımızın yaptığı çalışmalar sonucunda belirlenen oranları kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz. Oluşan don sonucunda 0-100 rakım arası yüzde 25-30 hasarımız mevcut olup, 100-150 rakım arasında yüzde 30-40 arasında, 150-200 rakım arasında yüzde 40-60, 200-250 rakım arasında yüzde 70-90 arasında ve 250 üzeri rakımlarda da yüzde yüz fındıklarımızın yanmış olduğu yapılan incelemeler sonucunda bu karara varmış durumdayız. İç bölgelerde ise Dereli, Yağlıdere, Doğankent, Çanakçı, Güce gibi ilçelerimizde rakımsal değerler yüksek olduğundan dolayı yüzde yüz yanık olduğu tespit edilmiştir. TARSİM eksperleri ile de görüşüyoruz. Yüzde yüz yanıkların olduğunu ve önümüzdeki yılda bu fındıkların meyve vermeyeceği gibi akademisyenlerinde söylemleri var” dedi.

Bu yıl fındık ve ocakların yandığı ve bu yüzden gübre atmaya gerek olmadığı gibi düşüncelerin yanlış olduğunu belirten Yaman, “O ocağa gübre atmazsanız, besinini almazsa seneye verim alamazsanız ondan. Hastaya ilaç vermemek gibi bir durum olur bu. O anlamda biz buradan çiftçilerimize buradan bu mesajı vermiş olalım” diye konuştu

Yaman, “Hazırladığımız raporları önümüzdeki hafta içerisinde tamamlayarak genel merkezimize, genel başkanımız Şemsi Bayraktar'a göndereceğiz. Bizim devletimizden ve genel merkezimizden talebimiz şudur, Tarım Kredi ve Ziraat Bankası'na olan çiftçilerimizin borcunun faizsiz olarak ertelenmesi, önümüzdeki yılda, bu yılda fındık olmayacağına göre finansman desteği sağlanması ve fındığın genel afet kapsamına alınıp Ziraat Bankası ve özel bankalara olan borçların ertelenmesi talep edeceğiz. Bu bir afettir. Çiftçilerimize geçmiş olsun diliyoruz” dedi.

"Dün fındık 9,20 TL iken bugün ne oldu da 8,30 TL’ye düştü" diyen Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, “Acaba bu dalda ki yanık düzeldi demi düştü? Yani burada ihracatçıların bir oyunu olabilir. Bir panik havası yarattırıp üreticinin elinde ki fındığı alma anlamında bir tepki oluşturmak bu. Normalde bu hasarı onlarda biliyorlar. Yetimin hakkını, bu şekilde dalda ki vatandaşın hakkını yememiş olsaydınız bu duruma düşmeyecekti kimse” ifadelerini kullandı

Kaynak: İHA