Enerji Verimliliğinde Çözüm Ortağı 'Solarex İstanbul” Açıldı

Solarex İstanbul 2014’ün açılışı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen, Gensed Başkanı Prof. Dr. Şener Oktik, Günder Başkanı Kemal Gani Bayraktar, İhlas Fuarcılık Genel Müdürü Ahmet Kızıl tarafından gerçekleştirildi.

Enerji Verimliliğinde Çözüm Ortağı 'Solarex İstanbul” Açıldı

Güneş enerjisi sektörünün buluşma noktası yabancı katılımcı ve ziyaretçilerin de yoğun olarak ilgi gösterdiği, Solarex İstanbul, 10 Nisan Perşembe günü İstanbul Fuar Merkezi Yeşilköy’de yedinci kez sektöre kapılarını açtı. Üç gün boyunca yerli ve yabancı ziyaretçilerini ağırlayacak olan fuar, güneş enerjisi sektörüne yönelik seminer ve panellere ev sahipliği yapacak.

Seminerlerin tüm ziyaretçilere açık olacağı ve ücretsiz olarak takip edilebileceği Solarex İstanbul 2014’ün açılışı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen, Gensed Başkanı Prof. Dr. Şener Oktik, Günder Başkanı Kemal Gani Bayraktar, İhlas Fuarcılık Genel Müdürü Ahmet Kızıl tarafından gerçekleştirildi.

200’in üzerinde firmanın katılım gösterdiği fuarda 90’a yakın yabancı firma yer alıyor. Toplamda 18 bin metrekarelik kapalı alanda ve çadır salonda düzenlenen fuar, üç gün boyunca firma seminerleri ve etkinlikleri ile de ilgi çekecek. Yıldız Teknik Üniversitesi Ae2 Project Enerji Takımı, ekibi ile birlikte, fuarda yer alıyor. Ae2 project takımı, harici olarak yollarda led aydınlatma ve yenilenebilir enerji destekli aydınlatma standını sergileyecek.

KAMU VE ÖZEL SEKTÖR BİR ARADA
Türkiye’de 2008 yılından itibaren her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen Solarex İstanbul Fuarı, kamu, özel sektör, akademik isimler ve finans dünyasının profesyonellerini yeniden bir araya getiriyor. İstanbul Fuar Merkezi’nin 9. ve 10. Salonlarıyla birlikte kurulacak olan çadır salonda gerçekleşecek olan fuar, güneş enerjisi sektörünün en istikrarlı organizasyonları arasında anılıyor. Solarex İstanbul, planlanan etkinlikleriyle hem katılımcı firmalara hem de ziyaretçilerine temiz enerjinin önemini anlatmanın yanı sıra Getchain Networking uygulaması ile akıllı telefonlardan indirilen program sayesinde, fuarı ziyaret eden herkesin çevrim içi olmasına ve birbirlerinin iletişim bilgileriyle sektörde kimin hangi pozisyonda görev yaptığının öğrenilmesine de olanak sağlıyor.

ENERJİYE TALEP ARTIYOR
Dünyada nüfus artışı, sanayileşme ve kentleşme olguları, küreselleşme sonucu artan ticaret olanakları doğal kaynaklara ve enerjiye olan talebi giderek artırıyor. Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) tarafından yapılan projeksiyonlar, mevcut enerji politikaları ve enerji arzı tercihlerinin devam etmesi durumunda dünya birincil enerji talebinin 2007-2030 yılları arasında yüzde 40 oranında artacağına işaret ediyor. Referans senaryo olarak adlandırılan ve yıllık ortalama yüzde 1,5 düzeyinde talep artışına karşılık gelen bu durumda dünya birincil enerji talebi 2007 yılındaki 12 milyar ton petrol eşdeğeri (tep) düzeyinden 2030 yılında 16,8 milyar tep düzeyine ulaşması bekleniyor.

T.C. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü, Orman ve Köy İşleri Müdürlüğü, GENSED, GÜNDER, Aküder, MGM Gözlem Sistemleri, EPDK, TEİAŞ, TEDAŞ, Enerji İşleri Genel Müdürlüğü, KOSGEB, ALOSBİ, UGETAM, SEHAD ve çok sayıda sektörel ve ulusal yayın kuruluşunun katkıları ile düzenlenen 7. Solarex İstanbul, 10 Nisan Perşembe günü, açılış kurdelasının kesilmesiyle ziyarete açılacak.

SEMİNERLERE İLGİ YOĞUN
Fuarın ilk günü, Solartürk, Hermes, Csun, Seueltemtek, Sunedison, Yingli Solar, Juwi, Sma, Azow Energy, Jinko Solar, Proinso, Goodwe, Filkab, Pm Service ve Deger Eneri firmalarının tanıtım seminerleri verilecek. 11 Nisan Cuma günü, GENSED ve GÜNDER tarafından organize edilen seminerlerde, TEDAŞ, TEİAŞ, EPDK ve MGM kurumlarının yetkilileri, “ölçüm sistemleri ve ölçüm tebliği”, “güneş enerjisine dayalı lisans başvuruları: mevzuat ve uygulama, lisanslı güneş enerjisi projeleri için EPDK tarafından yürütülen kamulaştırma işlemleri”, “Türkiye’deki iletim sisteminde güneş santrallerinin bağlantıları ve yarışma süreci”, “ Lisanssız GES santrallerinin proje onayı ve kabul işlemleri” konuları sunulacak. Fuarın son günü olan 12 Nisan Cumartesi ise, katılımcı firmaların sunumlarına ayrılmış. Solar EPC Yatırım Projelerinde Avantaj ve Fırsatlar, Fotovoltaikte sistem Kurulumları, Türkiye’de PV Pazarı konularının tartışılacağı seminerlerden sonra Ateş Uğurel’in Güneş Enerjisinde Tehdit ve Fırsatlar konulu semineri ile son bulacak.
Kaynak: İHA