2012'de Dünya Genelinde 437 Bin Kişi Cinayet Kurbanı Oldu

Dünya genelinde 2012 yılında 437 bin kişinin cinayet sonucu öldürüldüğü bildirildi.

BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi'nden (UNDOC) yapılan yazılı açıklamada, "Cinayet Üzerine Küresel Araştırma 2013" raporunun sonuçlarının yayımlandığı, buna göre 2012'de dünya genelinde 437 bin kişinin cinayet sonucu hayatını kaybettiği belirtildi.
Açıklamaya göre, cinayet kurbanlarının yüzde 80'i ve cinayeti işleyenlerin yüzde 95'i erkeklerden oluşuyor. Cinayetlerin yüzde 15'i aile içi şiddetten kaynaklanırken, aile içi şiddet sonucu ölenlerin yüzde 70'ini kadınlar oluşturuyor.
Raporda, cinayete kurban gidenlerin yarısından fazlasının 30 yaşın altında, cinayeti işleyenlerin yüzde 8'inin ise 15 yaşın altında olduğuna dikkat çekildi.
- En çok cinayet Amerika ve Afrika kıtasında -
Rapora göre, 2012'de cinayetler en fazla Amerika ve Afrika kıtasında, en az ise Avrupa, Asya ve Okyanusya'da işlendi. Ortalama cinayet işleme oranının 100 bin kişide 6,2 olduğu, Güney Afrika ve Orta Amerika'da bu oranın dört kat artarak 100 binde 30 olarak gözlendiği belirtildi. Doğu Avrupa, Güney Avrupa ve Batı Avrupa'da ise cinayet işleme oranı, ortalamanın beş kat altında kaldı.
Afrika ve Asya kıtasındaki cinayetlerin sosyal ve siyasal istikrarsızlık sonucu, Amerika kıtasında ise çeteler ve suç örgütleri tarafından işlendiği belirtildi.
- Erkek kurbanlar daha çok -
Küresel olarak cinayete kurban giden erkeklerin oranı 100 binde 9,7 olurken, cinayete kurban giden kadınların oranı 100 binde 2,7 olarak belirlendi. Açıklamaya göre, erkekler tanımadıkları tarafından öldürülürken, kadınlar daha çok tanıdıkları ve arkadaşları tarafından öldürülüyor.
Asya'da 19 bin 700 kadın 2012'de aile üyeleri veya erkek arkadaş tarafından öldürüldü.
- Alkol ve uyuşturucu riski artırıyor -
BM raporu, alkol ve uyuşturucu kullanımının cinayet işleme riskini artırdığını ortaya koydu. Kimi ülkelerde, cinayet zanlılarının yarısından çoğunun alkolün etkisiyle kurbanına saldırdığı tespit edildi.
Cinayet aracı olarak en çok ateşli silahlar kullanıldı. Her 10 cinayet kurbanının 4'ünün ateşli silahlarla öldürüldüğü, 4'te birinin ise bıçak ya da keskin objelerle aldıkları darbeler sonucu hayatını kaybettiği kaydedildi. Diğer ölüm nedenleri arasında ise boğma ve zehirleme gibi yöntemler yer aldı.
Çatışmaların görüldüğü yerlerin çatışma sonrasında silahlardan temizlenememesi, buralarda hukuk uygulamalarının zayıflığı ve suçların cezasız kalmasının örgütlü suçlara yol açtığı ve kişiler arasındaki suçlara imkan tanıdığı vurgulandı.
Raporda, dünya genelinde kasten adam öldürme davalarında 100 olayın sadece 43'ünün mahkumiyetle sonuçlandığı belirtilirken, mahkumiyet oranlarının kıtadan kıtaya değiştiği vurgulandı ve bu oranın Amerika kıtasında yüzde 24, Asya'da yüzde 48, Avrupa'da ise yüzde 81 olduğu ifade edildi.
Kaynak: AA