Kadın Aday Sayısı Yüzde 5'in Altında Kaldı

Yerel seçimler için siyasi partilerin bin 394 seçim bölgesindeki aday listeleri netleşirken partilerin kadın belediye başkan adayı sayısı, yüzde 5'in altında kaldı. AK Parti'de 17, CHP'de 51, MHP'de 36, BDP'de 31, BBP'de 34, DSP'de 55, Saadet Partisi'nde 3 kadın, aday gösterildi.

AK Parti yerel seçimlerde biri büyükşehir olmak üzere 17 seçim bölgesinde kadın adayla yarışa girdi. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı için eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'i aday gösteren AK Parti, bazı büyük ilçelerde de kadın adayları tercih etti.
Parti İstanbul Maltepe'de eski milletvekillerinden Edibe Sözen'i aday gösterirken, İzmir Konak'ta İlknur Denizli, Konya Meram'da Fatma Toru'yu Tekirdağ Çorlu'da ise Özlem Yemişçi aday oldu. Ankara'nın Güdül ve Kalecik ilçelerinde de kadın aday gösteren AK Parti'nin, Gümüşhane ve Tokat'ın iki beldesinde de adayları kadın.
-CHP'den iki büyükşehire kadın aday
CHP Parti Meclisi de aralarında büyükşehirlerin de bulunduğu 51 seçim bölgesinde kadın adaylarla seçime girme kararı aldı. Bu adaylardan ikisi büyükşehir, altısı il, 43'ü de ilçe ve beldelerde belediye başkanlıkları için aday gösterildi.
Halen Aydın Belediye Başkanlığını yürüten Özlem Çerçioğlu, büyükşehir statüsü kazanan kentte yeniden aday gösterilirken, CHP, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı için de Hale Soran'ı tercih etti.
Bolu'da Mehtap Özcan Mısırlıoğlu, Sivas'ta Gülümser Heper, Tokat'ta Hadiye Ardahanlı, Karaman'da Merih Ünver, Kütahya'da Nuran Altunseven, Rize'de ise Mine Orhan CHP'nin diğer kadın adayları.
-Hakkari'ye kadın aday
MHP'de ise 36 kadın belediye başkanlığı için yarışacak. MHP'nin kadın adaylarının 1'i il, 25'i ilçe, 10'u da belde belediye başkanlığına talip.
MHP'nin kadın aday gösterdiği tek il, teşkilatının bulunmadığı Hakkari oldu. Parti, Hakkari'den lise mezunu ve özel sektör çalışanı Belkıs Öztunç'u aday yaptı.
Yerel seçimlerde Eskişehir'in 3 ilçesinden kadın aday gösteren MHP, İstanbul'da da Adalar ve Avcılar'da kadın adaylarla yarışacak.
-BDP'nin aday sayısı 31
Belediyelerde eşbaşkanlık sistemini uygulayacağını duyuran BDP'nin açıklanan kadın belediye başkan aday sayısı 168 oldu. Buna karşın eşbaşkanlık sisteminin yasada yer almaması nedeniyle BDP'nin resmi kadın aday sayısı ise 31 olarak gerçekleşti.
22 ilde seçime katılan BDP'nin Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gültan Kışanak, İçel Büyükşehir Belediye Başkan adayı da Sibel Yiğittekin oldu. Hakkari'den Dilek Hatipoğlu'nu aday gösteren BDP'nin 27 ilçe ve 1 belde de kadın adayları bulunuyor.
-BBP, DSP ve Saadet Partisi
BBP Hatay Büyükşehir'de Nevin Zeytineli'ni, Rize'de Deniz Yakut'u, Kırklareli'nde Tansu Paşhansezer'i, Bartın'da ise Songül Baştürk'ü aday gösterdi. BBP'nin 30 ilçede de belediye başkan adayları kadınlardan oluştu.
Saadet Partisi ise üç ilçede kadın aday gösterdi. Parti Aydın Karacasu'da Azime Seray Yıldız'ı, Nevşehir Kozaklı'da Merve Işık'ı ve Tunceli Pertek'te Azime Uzun'u aday yaptı.
DSP üç büyükşehirde kadın aday gösterdi. Adana'da Fethiye Atıl Yolal, Aydın'da Yeter Toz, Eskişehir'de ise Dilara Tambova DSP'nin adayları oldu.
Düzce'de Hicran Tohumcu'yu aday gösteren DSP, Ankara'da 3, İstanbul'da 8 olmak üzere 51 ilçede de kadınlarla seçim yarışına girdi.
Kaynak: AA