12 Eylül Dönemindeki İşkence İddialarına İlişkin Dava

Kırklareli'de, 12 Eylül 1980 darbesi sırasında işkence yaptığı iddia edilen 5 sanığın yargılanmasına başlandı.

Kırklareli Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına, davacı İsmet Çekmen, Şevki Konur, İzzet Dülger, Recai Özen, Çetin Vural, Mustafa Erişen, Birol Taşoğlu, Erdoğan Öner, İbrahim Gezer ve Metin Koç ile tutuksuz yargılanan sanıklar emekli albay A.B, emekli yüzbaşı R.K. ve emekli başkomiser Ş.Ö. katıldı.

Mağdur ve sanıkların 12 Eylül döneminde yaşananları anlattığı belirtilen duruşma, evrakların incelenmesi ve delil toplanması için 24 Haziran Salı gününe ertelendi.
Müşteki avukatlarından Ömer Kavili, duruşma sonrasında yaptığı açıklamada, işkencenin bir insanlık suçu olduğunu ve işkence suçlarında zaman aşımı olmadığını söyledi.

"Bütün işkenceciler kaçacak delik arayacak" diyen Kavili, davada yargılanan sanık ve mağdurların 34 yıl sonra ilk defa karşılaştığını aktardı.
- "40 kişiye işkence iddiası"
12 Eylül askeri darbesi döneminde işkence gördüğünü öne sürenlerden Çetin Vural ise darbe döneminde 40 kişiyle Pınarhisar 86. Piyade Tugayı'ndaki bir barakada gözaltında tutulduğunu ve işkence gördüklerini söyledi.

Referandum sonrasında işkenceciler hakkında suç duyurusunda bulunduğunu dile getiren Vural, çok uzun bir mücadeleden sonra bu kişilerin yargı önüne çıktığını kaydetti.

Kaynak: AA