Eskişehir Meteorolojik Gözlem İstasyonlarıyla Donatıldı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) Eskişehir’i meteorolojik gözlem istasyonlarıyla donattığı açıklandı.

Son 11 yılda, Eskişehir’e yaptığı yatırımlarla hava tahminlerindeki isabet oranını yüzde 90’ın üzerine çıkaran MGM'nin, 2014 yılı ve sonrası için Eskişehir’e kurmayı planladığı 8 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ) ile hava tahminlerinde tam isabeti yakalamayı hedeflediği belirtildi.

SON 11 YILDA ESKİŞEHİR’ E 14 OMGİ KURULDU
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, meteoroloji alanında 2003 yılından günümüze kadar Eskişehir’de tarihinde görülmemiş hızda ilerleme kaydettiklerini ifade etti.

Eroğlu, “2003 yılından önce Eskişehir’de OMGİ, yoktu. 2003-2013 yılları arasında yaklaşık 2 milyon 715 bin liralık yatırımla 14 adet OMGİ’yi, Eskişehir’de kurduk. Ayrıca havacılık faaliyetlerine destek maksadıyla 3 adet Havaalanı Otomatik Meteorolojik Bilgi Ölçüm ve Raporlama Sistemi( H-OMGİ) ile Havaalanı Seyyar Otomatik Meteorolojik Bilgi Ölçüm ve Raporlama Sistemini (M-OMGİ) de aynı dönemde kurarak, havacılık faaliyetleri için önemli adımlar attık” dedi.

HAVACILIK SEKTÖRÜNE DAHA YÜKSEK KALİTEDE METEOROLOJİK HİZMET VERİLİYOR
Eskişehir merkez ile 13 ilçesinde toplamda 14 adet OMGİ kurularak veri ağında üst düzeye ve hava tahminleri tutarlılığında en yüksek değerlere ulaşıldığını vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Eskişehir, Anadolu ve Sivrihisar Havaalanlarına kurulan H-OMGİ, İnönü’ de Türk Kuşu Tesislerine kurulan M-OMGİ ile havacılık sektörüne daha yüksek kalitede meteorolojik hizmet verilerek, uçuş planlamalarının etkin bir şekilde yapılması ve uçuş güvenliğinin artırılması konusunda önemli katkılar sağlandı” diye belirtti.

OTOMATİK GÖZLEM İSTASYONLARI GPRS İLE DONATILDI
Eskişehir’de kurulan OMGİ’lerin Eskişehirliler için çok çok önemli olduğunu altını çizen Prof. Dr. Eroğlu, “Eskişehir merkez ve diğer ilçelerdeki Otomatik Gözlem İstasyonu iletişim sistemlerini GPRS sistemi ile donattık. İl genelindeki bütün Meteoroloji Müdürlüklerinin bilişim alt yapısını modernize ederek, yüksek hızda internet imkânı sağladık. Sağladığımız hava tahmini verilerini vatandaşlarımızın bir tık uzağında internet ortamına getirdik” dedi.

“BÖLGE İKLİM ATLASI” PROJESİ TAMAMLANDI
Bölgeye ait “Bölge İklim Atlası” konulu projenin de tamamlandığını vurgulayan Prof.Dr. Veysel Eroğlu, üreticiye rehber niteliğinde bir çalışmanın sağlandığını, Eskişehir'de 12 adet Rüzgâr Enerji Sistemleri başvurusunun değerlendirilerek, kontrollerinin gerçekleştirildiğini ve yenilenebilir enerji konusunda da yüksek seviyede verim alınmasının hedeflendiğini ifade etti.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, elektronik bilgi paylaşımı kapsamında ise e-Türkiye dönüşüm çalışmaları, e-devlet uygulamaları ile Bölge Müdürlüğü ve il genelindeki müdürlüklere Evrak Bilişim Yönetim Sistemi (EBYS) projesinin tamamlandığını söyledi.

8 OMGİ KURULACAK
MGM’nin Eskişehir’e yapacağı meteorolojik yatırımlara 2014 ve sonrasında da devam edeceğini ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, yeni projeler kapsamında Dünya Meteoroloji Teşkilatı (WMO) standartlarında 8 adet OMGİ’nin daha Eskişehirlilerin hizmetine sunulacağını söyledi.

Kaynak: İHA