Tarihi Çandarlı Kalesi Turizme Açıldı

İzmir’in Çandarlı beldesinde restore edilen UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki Tarihi Çandarlı Kalesi düzenlenen törenle turizme açıldı.

Tarihi Çandarlı Kalesi Turizme Açıldı

Açılış törenine İzmir Valisi Mustafa Toprak, AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, Çandarlı Belediye Başkanı Ahmet Dağdelen, bürokratlar ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende açılış konuşmasını yapan Başkan Dağdelen, şunları söyledi: “Çandarlı Kalesi, 13. – 14. yüzyıllarda Cenevizliler zamanında inşa edilerek günümüze kadar gelen bir yapı. Ceneviz ticaret yolu üzerinde olan bu eserin tamiratı ilk defa Çandarlı Halil Paşa tarafından yapılmış ve sağlamlaştırılmış. Çandarlılar da buraya verdiği değerden dolayı Çandarlı Halil Paşa’nın lakabı ile bölgeyi anmaya başlamışlar. Halkın arasında böyle bir konsensüs oluşmuş. Osmanlı döneminde her 50 senede bir bu kale bir onarım geçirmiş. Ama Cumhuriyet tarihinden bu yana bir onarım olmamış. Biz geldiğimiz zaman hemen hemen bütün taşlar yıkılmak üzereydi. Duvarlarında otların ve ağaçların yetiştiği ve kapısında kilit olan bir eserdi. Bizler restorasyon projesini yaptık, kuruldan geçirdik ve restorasyonunu bitirdik. Çandarlı’nın mührü olan bu kaleyi sizlerle birlikte açmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyorum. Hepinize teşekkür ediyorum.”
Çandarlı’nın İzmir’in güzel bir beldesi olduğunu ifade eden Vali Toprak ise, “İzmir’imiz güzel, İzmir’imizin her bir noktası güzel. Biz de bu güzelliklere güzellikler katmak için devletimizin, bakanlıklarımızın vermiş olduğu görevleri ve yükümlülükleri yerine getirmek üzere bu ilde bulunuyoruz. Dolayısı ile burada yapılan hizmetlere bizler aracılık yapıyoruz. Bundan dolayı hükümetimize, bakanlıklarımıza en derin şükranlarımızı sunmak istiyorum. Çünkü bu kaynaklar oralardan geliyor. Bizler aracılık yapıyoruz. Çandarlı’da da, Dikili’de de güzel hizmetler olmaya devam ediyor. Şüphesiz ki vilayetimizin emrine gönderilen paralardan kültür ve taşınmaz varlıkların onarımı için kaynaklar ayrılıyor. Bu kaynaklardan burada da bu muhteşem kale dünkü olumsuz halinden işte onarım sonrasında bu güzelliğe kavuşmuş oldu. Ben, Sayın Başkan’a da teşekkür ediyorum. Eğer bu projeyi hazırlamasaydı ve vilayete göndermeseydi ve Sayın Bakanımız Ankara’da bu kaynakları vermeselerdi, bu güzellikler olmayacaktı. Onun için ben emeği geçen herkese teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunmak istiyorum.” dedi.

Çandarlı Belediye Başkanı Ahmet Dağdelen’in mütevazı bütçesi ile birçok hizmeti hemşerilerinin ayağına getirdiğini belirten Yıldırım, şöyle konuştu: “İnsan bir şey yaptığı zaman onun heyecanını yaşar. Bir eser ortaya çıkarmak insana çok büyük gurur verir, haz verir. Başkan, anlatırken adeta yaşıyordu. Onları yaşadığını hissettirerek anlattı. Başkan, sen hiç merak etme. Sen, Çandarlı’ya yapacağını yaptın. Şimdi, terfi ettin. Dikili, seni bekliyor. Dikili’de daha fazla hizmet yapacaksın. Daha güzel işlere imza atacaksın. Çünkü arkanda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olacak. Bu güçle Dikili’yi de ayağa kaldıracağız. Bakırçay havzasını da ayağa kaldıracağız.”
Son 10 yılda eğitimde, sağlıkta, tarımda, sulamada ve ulaştırmada sayısız proje yaptıklarını hatırlatan Yıldırım, “Çandarlı Balıkçı Barınağı’nı yaptık, bu yıl betonlaması yapılacak. Yetmedi, Çandarlı Barınağı ile beraber eski yağ fabrikası, kagir hamamı, Çandarlı Çeşmesi, Koçanlı Konağı ve daha birçok eser restore edilmiş ve beldenize kazandırılmış. Bununla da kalmamışız. Dikili’deki Yakamoz Deresi, Bademli Köyü Eldemir Deresi, Çandarlı’daki Havuçludere, Haldere, Ilıcadere ve Narlıdere, Denizköy, Bulanıkköy ve Çukuralan köylerindeki derelerin tamamının ıslahını tamamladık.. Bütün bunlar geçtiğimiz dönemlerde verdiğimiz hizmetlerden bazıları. Yine İzmir, Aliağa, Ayvalık yolu var. Birkaç yıl öncesinde bu yolun halini biliyorsunuz. Tam 250 milyon lira harcama ile çoğu sıcak asfalt olmak üzere bu yol yapıldı ve hizmete girdi. Salihler altı yolunu da yaptık. Ayrıca, tarımda Dikili ilçemize 52 milyon lira destek sağlandı. Eğitimde ise inşaatına başlanan okullar, biten okullar ve başlanacak okullara 10 milyon civarında yatırım gerçekleşti. Elektrik altyapısı için 5 milyon harcandı. Dikili’nin şehir çıkışı ve girişi, Çandarlı’nın girişi, yolların yapılması ve asfaltlanması da işin çabası.” dedi.

Çandarlı’ya ve Dikili’ye gelecek dönemdelerki yapacakları hizmetleri de anlatan Binali Yıldırım, konuşmasını şöyle tamamladı: “Çandarlı Limanı’nı tamamlayacağız. Üst yapısını da bitireceğiz ve 15 bin insanımıza iş, aş sağlayacağız. Dikili’nin hiçbir yol sorunu kalmayacak. Her tarafa yollarını açacağız. Çandarlı’yı ve Dikili’yi Türkiye’nin ulusal yol ağına bağlayacağız. Bunun kararını verdik. Hayırlı, uğurlu olsun. Dikili, Bademli, Denizköy ve Çandarlı Turizm yolunu da gerçekleştireceğiz. Hayırlı, uğurlu olsun. Dikili’ye bir tane, Çandarlı’ya da bir tane yat limanı yapıp turizmi geliştireceğiz.”
Yıldırım’ın konuşmasının ardından protokol üyeleri kurdele keserek Tarihi Çandarlı Kalesi’nin açılışını yaptılar.
Kaynak: İHA