'Eskiçağ Dininde Kadın Açıklaması

Mardin'de Artuklu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Konferansları kapsamında "Eskiçağ Dininde Kadın: Ana Tanrıçadan Günahkar Kadına" konferansı düzenlendi.

Edebiyat fakültesi çok amaçlı salonda düzenlenen konferansında Arkeologlar Derneği Başkan Yardımcısı Binnür Çelebi, "Eskiçağ Dininde Kadın" konulu bir sunum yaptı.
Çelebi, kadınların bilim dünyasına girişlerinin iki yüzyıl bile bulmadığını, buna karşın erkeklerin binlerce yıldır bu alanı işgal ettiğini söyledi.

Çelebi şöyle dedi:
" Yaklaşık 5 bin yıl boyunca baskılar sonucu kadınların kamusal alandan uzaklaştırılıp evlere kapatılmasıyla bilim dünyası erkeklerin egemen bakış açılarıyla şekillendi. Oysa feminist savunucular uzun bir zaman önce annelerimizin yönetici oldukları bir dönemden bahsederler. Ve bu kadınların ellerindeki gücü insanlığın iyiliği için kullandıklarını ileri sürerler. Biz kadınların bunları bilmemiz halinde kendimize öz saygımızı yeniden kazanacağımızı savunurlar"
Paleolitik Dönemden itibaren hayat veren 'Ana Tanrıça'nın binlerce yıllık süreç içinde hayat alan ürkütücü, korkunç cadı tanrıçaya dönüştürüldüğünü öne süren Çelebi "Sonuç olarak, Her ne kadar "Korkunç Ana veya "Ölüm Anası" konseptiyle kutsal kadına yönelik bir bilinç oluşturularak kadının saygınlığı yok edilmeye çalışılsa da, bugün yine sağ elinde bulutlara kaldırdığı meşalesi ve yerlere sürünen Romalı elbisesiyle New York limanının girişine yerleştirilen antik dönem gemicilerinin koruyucu ışık saçan "Özgürlük Heykeli" Hekate'sinin modern dünyaya bir yansımasıdır" dedi.

Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Arkeoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Güner Coşkunsu, bu tür etkinliklerin önemli olduğunu ve konferansların devam edeceğini kaydetti.

Kaynak: AA