'Zirai Don Fındığa Zarar Verdi'

Ordu'da son günlerde etkili olan kar yağışıyla yüksek kesimlerdeki zirai donun, fındığa zarar verdiği bildirildi.

Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, oda binasında gazetecilere yaptığı açıklamada, yüksek rakımlı ilçelerde gece etkili olan dondan fındık bahçelerinin etkilendiğini belirtti.

Don nedeniyle fındık bahçelerindeki hasar oranını henüz belirleyemediklerini ifade eden Cörüt, ziraat mühendislerinin hasar tespit çalışmasına başladığını söyledi.

İlerleyen günlerde ekiplerinin ortaya koyacağı raporu kamuoyuna açıklayacaklarını dile getiren Cörüt, şöyle konuştu:
"Son bir haftadır bölgemizde etkili olan kar yağışı özellikle yüksek rakımlı ilçelerimizde fındığa zarar verdi. İlk tespitlerimize göre yüksek ve orta rakımdaki ilçelerimizde hava sıcaklığının sıfırın altında 6 dereceye kadar düşmesi fındığı olumsuz etkiledi. Gölköy, Gürgentepe, Akkuş, Korgan ve Kumru gibi ilçelerimizde kar biraz daha etkili oldu. Hava sıcaklığının da ciddi şekilde düşmesiyle gece yarısı oluşan don, fındığı vurdu. Üreticilerimizden şikayetler aldık. Bunun üzerine ziraat mühendislerimizi bu bölgelere göndererek tespit yapmasını istedik. Onlardan gelen ilk bilgi fındığın dondan etkilendiği yönünde. Şimdilik elimizde bir oran yok. Önümüzdeki günlerde zararı belirleyip kamuoyu ile paylaşacağız. Görünen o ki bu sezon fındık rekoltesi dondan etkilenecektir. Sahil kesiminde ise şu anda her hangi bir tehlike görünmüyor."
Cörüt, fındık üreticilerinin zirai dona karşı dikkatli olmalarını isteyerek, "Üreticilerimiz dumanlama yöntemiyle bahçelerini sıcak tutmaya çalışmalıdır. Özellikle gece yarısından sonra üreticilerimizin saman ve otomobil lastikleri yakmaları dona karşı tedbir olabilir. Bu işlemi her gece yapmaları yararlı olacaktır" ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA