Muğla'da, 2 Yılda 228 Sağlık Görevlisine Şiddet Uygulandı

Muğla Sağlık Müdürü Cihan Tekin, "2 yıl içerisinde il genelinde 164'ü sözel, 64'ü fiziksel şiddet olmak üzere 228 sağlık görevlisine şiddet uygulanmıştır" dedi.

Tekin, "Çalışan Hakları ve Güvenliği" konulu programda yaptığı açıklamada, 14 Mart Tıp Bayramı'nı üzüntüyle karşıladıklarını, yaşanan şiddet olaylarından sonra Sağlık Bakanlığı tarafından çalışanların haklarının artırıldığını söyledi.

Ersin Arslan'ın vefatıyla sağlıkta bir milat ortaya çıktığını belirten Tekin, "Doktor Ersin Arslan'ın vefatının ardından çalışan sağlık görevlisinin güvenliğinin sağlanması konusunda genelge yayınlandı. Bu genelge ile sağlık çalışanlarına bazı hukuki haklar, vatandaşlara da yaptırımlar getirildi" diye konuştu.

Çalışan güvenliği içerisinde "beyaz kod" uygulamasına geçildiğini vurgulayan Tekin, "Sağlık Bakanlığı tarafından, herhangi bir fiziksel veya psikolojik şiddete maruz kaldığımızda bildirim yapabileceğimiz bir sitem kuruldu. Sağlık çalışanları şiddete maruz kaldıklarında önce tutanak tutacak, daha sonra 113'ü arayacaklar veya tuttukları tutanakları sağlık müdürlüğüne getirerek yardım alacaklar" diye konuştu.

Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet olaylarında yaşanan artışa değinen Cihan Tekin, şöyle konuştu:
"2 yıl içerisinde il genelinde 164'ü sözel, 64'ü de fiziksel olmak üzere 228 sağlık görevlisine şiddet uygulanmıştır. Sağlık Bakanlığı avukatlarınca İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bu vakalar takip edilmektedir. Bu vakalardan 2'si sonuçlanmış durumda. Bunlardan biri 2012, diğeri ise 2013 yılına ait. 2012 yılında 3 ayrı suçtan beyaz kod bildirimi yapılmış. Bunlara bin 500 lira idari para cezası, 1 yıl 15 gün hapis cezası, son olarak da 6 ay 7 gün hapis cezası verilmiş. 2013 yılında sonuçlanan diğer dosyada 7 bin 80 lira idari para cezası ve 2 ay süreyle öfke kontrol programına katılma zorunluluğu hakim tarafından sanığa verildi.

"
Konuşmaların ardından İl Sağlık Müdürlüğü tarafından seçilen yılın hekimi, Milas 8 No'lu Aile Sağlığı Merkezi'nde görev yapan Dr. Serap Türkekul'a, Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer tarafından plaket verildi.

Kaynak: AA