Cankurtaran Tüneli’nde İşık Göründü

Artvin’de yapımına 2011 yılında başlanan Türkiye’nin en uzun karayolu tüneli olan Hopa Cankurtaran Tüneli’nde kazı çalışmaları sona erdi ve tünelde ışık görüldü.

Cankurtaran Tüneli’nde İşık Göründü
Tünel’de ışık görülmesi nedeniyle yapılan törene katılan Bakan Hayati Yazıcı, 3 yıl önce bu tünelin temeli atılırken kendilerini göstermelik temel atıyorlar şeklinde eleştirenlerin şimdi tüneli gezip görebileceklerini söyledi.


Tünelin Borçka tarafından düzenlenen “Işık Göründü!” programına, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Artvin Valisi Kemal Cirit, AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mustafa Çelik, Artvin Vali Yardımcısı Yılmaz Kurt, Karayolları Genel Müdürü Yardımcısı Uğur Kenan Adiloğlu, İl Emniyet Müdürü Hamdi Selçuk, Borçka Kaymakamı Şakir Öner Öztürk, bazı daire amirleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende konuşan Karayolları Genel Müdürü Yardımcısı Uğur Kenan Adiloğlu, “Türkiye’nin kazısı tamamlanmış en uzun karayolu tüneli Cankurtaran Tüneli’nin Hopa-Borçka girişlerinin birleşmesi münsabetiyle ışık göründü töreni düzenliyoruz. Hopa-Borçka-Erzurum güzergahında yer alan Cankurtaran Tüneli Karadeniz Bölgesi ile Doğu Anadolu Bölgesi dolayısıyla Orta Doğu ülkeleri arasında önemeli bir köprü görevi üstlenmektedir. Özellikle kış mevsimi şartlarında yaşanan birçok olumsuzluklar sis gibi, buzlanma gibi ve çığ gibi bu olumsuzlukları ortadan kaldıracak Cankurtaran Tüneli Hopa’dan itibaren 7 bin 500 metre mesafeden Çavuşlu mevkiinde 200 metre kotundan başlayarak 5200 metre uzunluğunda devam ederek Çifteköprü mevkiinde 400 metre kodlarında son bulmaktadır. Cankurtaran Tüneli 2 çiften oluşmaktadır. Hopa-Borçka istikametinde hattın kazı çalışmalarının son aşamasına gelinmiş ve bugün ışık görülmüştür. Diğer tüpte ise 130 metrelik kazı işlemi kalmış ve kazı çalışmaları devam etmektedir. Mart ayı sonunda bu tüpte de ışık görünmüş olacaktır. Tünel Hopa-Borçka güzergahını 12 kilometre kısaltacaktır” dedi.

AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla ise, yaptığı konuşmada Bakan Hayati Yazıcı’dan Rize-Artvin Havalimanı’nın yapımı noktasında destek isteyerek, Artvin’in önünü açacak en önemli projenin bu olduğunu ifade ederek katkısını beklediklerini belirtti.

Kışla “Bu tünel Artvin’in çilesine bir son verecek çalışmadır. Devletimiz güçlü, ekonomimiz gittikçe büyüyor. Bugün Hakkari’de, Şırnak’ta ve Iğdır’da bile havaalanlarımız oldu. Yani ben inanıyorum ki imkanlar müsait oldukça Artvin’e hava ulaşımında da inşallah yeni bir çözüm arayışlarımız var. Havaalanının da ilimize kavuşturulması noktasında bütün Artvinlilere tercüman olmak istiyorum. Bu konuda sizin destek ve katkılarınızı talep ediyorum” diye konuştu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise 2011'de tünel inşaatına başladıklarında çalışmayı seçim yatırımı olarak görenlerin olduğunu hatırlattı. Yazıcı, " ‘Göstermelik bir, iki araç getirmişler, onu da toplayıp gidecekler’ diyenler vardı. 5 Ocak 2011'de bu tünelin temeli atıldı. Bugün 'Işık Göründü' töreni gerçekleştiriyoruz. Uzunluğu 5 bin 200 metre. Şu an delinmiş haliyle Türkiye'nin en uzun tüneli. Takip edecek. Arkasından Ovit Tüneli gelecek, 14.5 kilometre. Bu tünelin bitmesi ile Hopa'dan Borçka'ya görselliğe uygun duble yol da tamamlanacak. Bütününe baktığımızda Hopa Borçka arası 12 kilometre kısalmış olacak. Zaman olarak 20 dakika" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Yazıcı, Vali Cirit, AK Parti Milletvekili Kışla ile basın mensupları tüneli bir uçtan diğer uca otomobil ile geçerek inceledi.

Tünelin bir yıl içerisinde tamamen inşaatının tamamlanması ve ulaşıma açılması bekleniyor.
Kaynak: İHA