Rüzgar Enerjisinde Kahramanmaraş’a Dev Yatırırım

Kahramanmaraş’ın Nurhak ilçesinde 100 megavat kapasiteye sahip rüzgâr enerji santrallerinin kurulumu için test çalışmalarına başlandı.

Rüzgar Enerjisinde Kahramanmaraş’a Dev Yatırırım

Yenilenebilir enerjinin öne çıkan teknolojilerinden rüzgâr enerjisi santrali kurulabilmesi için Potek Mühendislik tarafından Nurhak ilçesi Yılan Ovasında test çalışmaları başladı.

Potek Mühendislik Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Kamber Yurdakurban, rüzgar enerjisi santrallerinin bölgeye kurulabilmesi için test çalışmalarına başlanıldığını duyurdu.

Potek Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Yurdakurban, yaptığı açıklamada, Nurhak ilçesinde 2011 yılında altyapısını, 45 gün öncede ölçüm istasyonunun montajını yaparak test çalışmalarını sürdüklerini söyledi.

Yurdakurban, “Yılan Ovası bölgesinde rüzgâr santrali kurabilmek için daha önce 4 bin 200 dönüm bir alanı kiraladık. Test çalışmaları öncesinde Enerji Piyasası Denetleme Kurulu ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne rüzgâr enerjisi santrali kurulması için başvurumuzu yaptık. Kabul edildi. Ölçüm istasyonunu kurduk. Test çalışmalarımız 45 gündür sürüyor. Test çalışmaları bir yıl sürüyor. Şimdi ikinci alanda test çalışması yapmak için çalışma başlattık. Bu alan 17 bin 500 dönümdür. Test çalışmasının sonucunda istediğimiz verilere ulaştığımız takdirde yaklaşık 22 bin dönüm arazi üzerine rüzgâr enerjisi santrali kurulması düşünülüyor. Bu santraller kurulduğunda bölgede ciddi anlamda istihdamda sağlayacaktır” dedi.

Yurdakurban, “Rüzgârlar bu şekilde devam ederse bu bölgeye en az 100 megavatlık rüzgar santrali kurulması planlanıyor. Bunun da maliyeti 150 milyon Euro’dur. Bir megavatlık rüzgâr santrali 360 hanenin elektrik ihtiyacını karşılıyor. Buraya 100 megavatlık bir rüzgâr santrali alanı kurulduğu zaman bölgede çok ciddi bir elektrik üretim alanı oluşturulacaktır. Günlük veriler Enerji Bakanlığına, Enerji Piyasası Denetleme Kurulu ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne gidiyor. Veriler olumlu çıkarsa burası için projemizi hazırlayacağız. Şuan enerji üretimi yapan büyük firmalarla görüşmelerimiz sürüyor. Onlarda 6 ay sonra çıkan veri sonuçlarını bekliyorlar. Değerler olumlu çıkarsa bölgemiz için güzel olur. Lisansını aldığımızda zaman burada rüzgar santrali kurulacaktır” dedi.

Yurdakurban, konuşmasının sonunda; “Elbistan ve Afşin bölgesi linyit yataklarından dolayı enerji havzasıdır. Şimdi Nurhak bölgesindeki bu rüzgarların enerjiye dönüştürülmesi halinde Nurhak ilçemizde ülkenin elektrik üretimine katkı sunacaktır” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA