Kahramanmaraş'ta Kurulacak Rüzgar Enerji Santrali

Nurhak ilçesinde kurulacak 100 megavat kapasiteye sahip rüzgar enerji santrali için test çalışmalarına başlandı.

İlçeye bağlı Yılan Ovası'nda özel sektöre ait bir firma tarafından kurulacak olan rüzgar enerjisi santrali için Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK) ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün onay vermesinin ardından test çalışmalarına başlandı.
Potek Mühendislik Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Kamber Yurdakurban, yaptığı açıklamada, 2011'de altyapısını, 45 gün önce de ölçüm istasyonunun montajını tamamlayıp, test çalışmalarına başladıklarını söyledi.

Santral kurabilmek için 4 bin 200 dönümü kiraladıklarını belirten Yurdakurban, test çalışması sonucunda istenilen verilere ulaşılması halinde, santral alanını yaklaşık 22 bin dönüme çıkarmayı planladıklarını ifade etti.

Santralin, bölgede istihdama önemli katkı sağlayacağını savunan Yurdakurban, şunları kaydetti:
"Rüzgar bu şekilde devam ederse bu bölgeye en az 100 megavatlık rüzgar santrali kurulması planlanıyor. Bunun da maliyeti 150 milyon avro. Bir megavatlık rüzgar santrali 360 hanenin elektrik ihtiyacını karşılıyor. Buraya 100 megavatlık rüzgar santrali kurulduğu zaman bölgede çok ciddi elektrik üretim alanı oluşturulacak."
Yurdakurban, verilerin istenilen ölçüde çıkması halinde lisans alıp, çalışmalara başlanacağını kaydetti.

Elbistan-Afşin bölgesinin linyit yataklarıyla dolu enerji havzası olduğunu anımsatan Yurdakurban, Nurhak bölgesinde kuracakları santralle rüzgarların enerjiye dönüştürülmesi halinde de ülkenin elektrik üretimine katkı sunacaklarını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA