Altındağ’da Çiğdem Şenliği

Altındağ Belediyesi tarafından restore edildikten sonra renklenen Hamamarkası’nda açılan “Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi”, oldukça renkli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Altındağ Belediyesi ve Gazi Üniversitesi işbirliğiyle oluşturulan Somut Olmayan Kültürel Miraslar Müzesi’nde baharın gelişi coşkuyla kutlandı.
Anadolu’da baharın gelişi için yapılan kutlamalardan biri olan ‘Çiğdem Şenliği’, Hamamarkası bölgesinde renkli anların yaşanmasına neden oldu. Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz'un da katıldığı ‘Çiğdem Çiçeği’ konulu panelle başlayan program, çeşitli etkinliklerle devam etti. Anadolu'ya özgü olan ancak son yıllarda unutulmaya yüz tutan şenliğe yeniden hayat vermek için çiğdem çiçekleri kaval ve çan eşliğinde kuru bir çalıya asıldı. Ailelerin ve çok sayıda üniversite öğrencisinin katılımıyla Hamamönü esnafı ziyaret edildi. Toplanan yağ, bulgur ve çiğdem çiçekleriyle Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi önünde çiğdem pilavı yapıldı. Pilav ikramının ardından Grup Bahar konseriyle devam eden şenlik, birlikte söylenen bahar türküleriyle ve halaylarla son buldu. Ressam Ayhan Özmen'in yağlı boya üzerine seramik tasarımı olan ‘Çiğdem Çiçeği’ konulu iki eseri ise şenlik boyunca Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi'nde sergilendi.

“BU TARZ ETKİNLİKLER KÜLTÜR VE GELENEKLERİMİZİ TANITMAKTA ÇOK ETKİLİ”
“İnsanlarımıza kültür ve sanat atmosferi sağlamaz, çocuklarımızı bu atmosferde büyütmezsek problemlerimizi çözmemiz mümkün olmaz. Dünyada Ankara’dan çok daha küçük olan şehirler milyonlarca turist çekebiliyorsa, müzelerin bunda çok katkısı vardır. Denize atılan bir küçük taşın oluşturduğu dalgalar gibi yayılacak bir iştir bu. Birçok insan farkında olmayabilir ama asıl farkında olması gereken şehir yöneticileri, şehrin ileri gelenleridir. Bizler bu ilçenin yöneticileri olarak bu değerin farkındayız ve her zaman destekçisiyiz” diyen Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, müzede gerçekleştirilen bu tür etkinliklerin kültür ve geleneklerimizi tanıtmakta çok etkili olduğunu söyledi

Kaynak: İHA