Bin Yıllık Kestane Ağaçlarının Tohumlarından Orman Kuruldu

Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü, merkezde bulunan Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından da tescillenen bin 25 yaşındaki 5 kestane ağacından alınan tohumlarla ''kestane ormanı'' kurdu.

Merkeze bağlı Kumarı Mahallesi'nde bulunan bu ağaçlar Bizans, Selçuklu, Germiyanoğulları Beyliği, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine tanıklık etmiş, asırlara meydan okuyarak, hala meyve vermeye devam ediyor.
Yılda toplam yaklaşık 500 kilogram meyve veren bu ağaçlar, 7 Eylül 1995'te Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu gereğince birer anıt ağaç olarak tescil edilmiş.
Yaklaşık 23'er metre boy, 7'şer metre çevre genişliği ve 2,2'şer metre çapa sahip olan ağaçların neslinin devamı için Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından çalışma başlatıldı.
Bölge Müdürü Kenan Eryiğit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağaçların yaşam sürelerinin uzun olması nedeniyle bunların neslini devam ettirmek istediklerini söyledi.

Bu ağaçların merkeze bağlı Kumarı köyünde olduğu bilgisini veren Eryiğit, şöyle konuştu:
''Bu ağaçlar tabi olarak burada yetişmişler, 5 adet bin 25 yaşında anıt ağaç mahiyetinde kestane ağacı var. Bu kestanelerin sadece bunlarla sınırlı kalmasını istemedik. Derelerin ıslahı sahasında bir de kestane ormanı kurmak istedik. 50 dekar alanda bu ağaçların tohumlarından 110 kilo alarak bu alanda, hazırladığımız teraslara ve sahalara diktik. Bu diktiğimiz ormanda 5 bin 500 sağlıklı ağaç yetişecek. Ayrıca, bu ağaçlardan aldığımız 30 kilogram tohumla da Emet ilçesinde bir fidanlık oluşturduk. Oradan da bin 500 adet fidan gelecek. Sonbahardaki tamamlama çalışmalarında da bu fidanları kullanacağız. İleride bu kestaneler hem köylümüze bir ek gelir olacak hem karaçam ormanları içerisinde yangına dayanıklı bir tampon bölge olacak hem de bu bin 25 yaşındaki kestane ağaçlarının neslini devam ettirmiş olacağız.''
Eryiğit, bu çalışmalarının ayrıca Kütahya'yı sel felaketine karşı koruyacağını da sözlerine ekledi.
Kaynak: AA