Hanefi Avcı cezaevinden 17 Aralık'ı değerlendirdi

Cezaevinde tutuklu olan Hanefi Avcı, 17 Aralık sonrası yaşananları değerlendirirken, “Görünen o ki cemaat mücadeleye devam edecek, hükümeti sıkıntıya sokacak” dedi.

Hanefi Avcı cezaevinden 17 Aralık'ı değerlendirdi
Vatan'ın sorularını cezaevinden mektupla yanıtlayan Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın ifadeleri özetle şöyle:

BÖYLE BİR YAPI DÜNYADA GÖRÜLMEDİ
Hükümet ve cemaatin birbirleriyle kavgalı olmalarını istemem. Çünkü olayın nerelere gidebileceğini tahmin ediyorum. Karşılıklı çatışma iki tarafı da kuralsızlığa götürecek, iki taraf da kirlenecek, yıpranacak. Cemaat, aynı inanç sistemine sahip kimselerin oluşturduğu bir topluluk. Üyeleri üzerlerinde etkili olmaları, yönlendirmeleri, onlardan kendisine bir şey yapmasını istemeleri bu sınırlarda olabilir. Bir şeyler talep etmeleri makul sayılabilir. Ama devletin işlerine müdahil olmak, dış politikadan polise, yargıya, daha garibi devlet faaliyetlerini, hem de en önemlisi olan güvenlik politikalarının oluşturulması, adli soruşturmaların yapılma biçimini, rakiplerini susturmak için devlet sistemini ve sistemin içerisindeki taraftarlarını müdahalede kullanmak, bir de bu işleri normal seyrinde değil sahte deliller üreterek normal fiil ve eylemleri oradaki taraftarları vasıtasıyla suç sayarak yaptırmak, cemaat olgusuyla bağdaşmaz. Fiili gerçeği ise bundan ileri olup tüm devlet içerisindeki taraftarlarını kullanıp tüm devlet arşivine sahip olmak, hatta hükümetin icraatını boşa çıkaracak eylemlere girişmek, hileli soruşturmalar başlatmak, aklın alamayacağı şeyler yapmak...

Cemaat böyle bir şey yapmamalı, yaptırılmamalı. Böyle bir yapı dünyada görülmedi. Hiçbir düzen ve sistem böyle bir şeyi kabul etmez. Böyle bir olgunun, olayın literatürde yeri yok.

BU ÇATIŞMANIN GALİBİ OLMAZ!
AKP ve cemaatin karşısında olanlar dahil, bu ülkede herkes bundan zarar görür. Bu devleti, toplumu, tüm değerleri temelinden sarsar. Bu çatışmanın galibi olmaz. Bu öyle anormal ki soruşturması, barışı, çözümümün konuşulması bile olmayacak bir şey. Devletin içindeki elemanları vasıtasıyla devlet işlerinin tazmini keenlemyekün butlan (Hiç olmamış) denilen cinsten varlığı kabul edilemez türden olduğundan, bu varlığın yaptığı herşey de kabul edilemez ve tanınamaz.

CEMAAT YÖNETİCİLERİNİN EN ÇOK DÜŞÜNMESİ GEREKEN ŞEY...
Görünen o ki cemaat bu işte mücadeleye devam edecek, hükümeti epey sıkıntıya sokacak. AK Parti'yi karaladıkça kendisi de kirlenecek. Ortaya attığı herşey kendisi hakkında soru işaretleri doğuracak. Bence cemaati yönetenlerin en çok düşünmesi gereken şey, bu olay devam ettiği sürece çok fazla kirlenecekleridir. Bugüne kadar biriktirdiği saygınlığı önemli ölçüde yitmeye başlayacak. Rakipten intikam almak adına yapılan her hareket, haklı da olsa adalet, hak hukuk değil intikam olduğu için tepkiyle karşılaşacaktır. Cemaat saygınlığını koruyabilmek için kendi sınırlarında durmak, özellikle polis ve yargıya müdahale etme, orayı yönlendirme işleminden süratle elini çekmelidir. Bugün sadece siyasi davalarda değil diğer davalarda da masum yüzlerce insana özel yetkili yargıda çok ağır cezalar verilmektedir. Bunların çoğu hukuka aykırıdır ve bu kararlarda cemaat anlayışının yansımaları vardır. Bu aşamada ÖYM'lerde son dönem yapılan yargılamalar şaibe altındadır. Hepsinin yeniden adil bir yargıda yenilenmesi gerekir. Yoksa haksızlar giderilemez.,