9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü

Ordu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hasan Öztürk, "Son yıllarda sigara bırakma kampanyaları sonucu sigara içenlerin sayısında önemli oranda düşüş gözlense de dünyada en çok sigara içilen 10 ülke içinde yer alıyoruz" dedi.

Öztürk, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, akciğer kanserlerinin yüzde 90'dan fazlasının sigara kaynaklı olduğunu belirtti.

Sigara bağımlılığının tedavi gerektiren bir hastalık olduğuna dikkati çeken Öztürk, "Son yıllarda sigara bırakma kampanyaları sonucu sigara içenlerin sayısında önemli oranda düşüş gözlense de dünyada en çok sigara içilen 10 ülke içinde yer alıyoruz. Halen ülkemizde 16 milyon sigara tiryakisi bulunuyor ve yılda 100 bin kişi sigaraya bağlı hastalıklardan ölüyor" diye konuştu.

Türkiye'nin en önemli 5'inci sağlık sorunu olarak görülen ve 4 milyon kişinin yakalandığı akciğer hastalığı olan KOAH'ın da birinci derecede sebebinin sigara olduğuna vurgu yapan Öztürk, şöyle devam etti:
"Sigara, akciğer kanserinin birinci derecede sebebidir. Kalp ve damar hastalıklarının çoğunluğunun ana nedenidir. Sigaranın etkilemediği doku ve organ yoktur. Sigaranın her dozu zararlıdır ve sadece içene değil, içmeyene de zararı vardır. Ayrıca ülke ekonomisine de büyük zarar veriyor. Sigarayı bırakmak isteyenlerin, yani hastaların, sigara bırakma konusunda hazırlanması ve kararlı duruma gelmesi çok önemlidir. Bu aşamadaki hastalarımız destek için sigara bırakma polikliniklerimize başvurabilir."
Tedavi sonrasında alınan sonuçların sevindirici olduğunu da belirten Öztürk, "Ordu Devlet Hastanesi'nde Salı ve Perşembe günleri hizmet veren sigara bırakma polikliniğine 2013 yılında yaklaşık 300, ODÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Salı ve Çarşamba günleri hizmet veren sigara bırakma polikliniğine ise 477 kişi sigarayı bırakmak için başvurmuştur. 2014 yılında da bu hizmeti sürdürerek Ordu halkına sigarayı bırakma konusunda yardımcı olmaya devam edeceğiz" şeklinde ifade etti.

Kaynak: AA