Kayınvalidesi Hayatını Kaybedince Kilise Bakımsız Kaldı

Trabzon’un Akçaabat ilçesinde 1332 yılında yapılan St.

Kayınvalidesi Hayatını Kaybedince Kilise Bakımsız Kaldı
Michael Kilisesi, içinde yaşayanların hayatını kaybetmesi sonucu bakımsız kaldı.
Trabzon’un Akçaabat İlçesinin Orta Mahalle semtinde yer alan kilisenin Komnenoslar zamanında yapıldığı sanılıyor. Komnenos Manuel, Selçuklu ordusunu 30 Ağustos 1332’de yenmiş ve bu zaferi kutlamak amacıyla bu kiliseyi yaptırmıştı. Kilise Rumlar tarafından 1846 yılında onarılmıştı. Bir aile tarafından içi onarılarak ev olarak kullanılmaya başlanılan St. Michael Kilisesi, ailenin hayatını kaybetmesi sonucu bakımsız kaldı. Yaz aylarında yabancı turistlerin uğrak yeri haline gelen kilise için son dönemlerde restorasyon yapılmadı. Akçaabat Belediyesi tarafından kilisenin etrafından sadece gelen misafirleri ağırlamak için bir çay ocağı ve dinlenme tesisi yapıldı.

St. Michael Kilisesi’nin hemen yanında evi bulunan 73 yaşındaki Memnune Bayraktar, kilisede eskiden kayınvalidesinin yaşadığını söyledi.

Bayraktar, “Kayınvalidem kilisenin içerisinde oda yapmıştı. Orada kalıyorlarmış. Suyu, elektriği herşeyi varmış. Ama onlar hayatını kaybedince kilise bakımsız kaldı. Turistler geliyor, yerde işleme taşlar var onlara bakıyorlar. Bakımsız olduğundan şikayet ediyorlar. Yazın turistler gelerek dua ediyorlar” dedi.

Son Bizans döneminin özgün mimarisi ile dikkat çeken kilisenin son zamanlarda ev olarak kullanıldığı, üzerine beton çatı yapılması ve yerli yersiz yerlere pencereler açılarak girişinin değiştirilmesi nedeniyle tarihi kimliğinden uzaklaştığı belirtiliyor

Kaynak: İHA