Deniz Hava Kuvvetlerinin 'gözcüleri'Tanıtıldı

100. yılını kutlayan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Deniz Hava Komutanlığı’nın bünyesinde deniz gözetleme, arama ve kurtarma faaliyetlerinde bulunan Casa tipi uçaklardan oluşan dört deniz karakol uçağı ve Deniz Hava Harekatı Destek Merkezi kamuoyuna tanıtıldı.

Deniz Hava Kuvvetlerinin 'gözcüleri'Tanıtıldı


ONLAR DENİZ KUVVETLERİNİN GÖZÜ VE KULAĞI
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından teknolojik gelişmeler ışığında günümüzün şartlarına göre yeniden yapılandırılan deniz karakol uçakları Kartepe Cengiz Topel Deniz Hava Komutanlığı’nda kamuoyuna tanıtıldı. Deniz Kuvvetleri’nin gözü ve kulağı konumunda olan deniz karakol uçaklarının tanıtıldığı programın ilk bölümünde merkezi Kartepe Cengiz Topel Deniz Hava Komutanlığı’nda bulunan Deniz Hava Harekatı Destek Merkezi tanıtılırken, ikinci bölümde İzmit Körfezi üzerinde Casa tipi deniz karakol uçaklarının da katıldığı bir tatbikat gerçekleştirildi.

2002 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde hizmete alınan Casa tipi uçaklar gelişen teknolojiyle birlikte yapılandırılarak deniz gözetleme faaliyetlerinde kullanılmaya başlandı.

DÜNYA TEKNOLOJİSİNE GÖRE
İlk olarak basın mensuplarına verilen brifing ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Deniz Hava Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, karakol uçaklarının faaliyet alanları hakkında bilgi verdi. Tümamiral Üstem, Türk Deniz Kuvvetleri’nin ülkemizin denizlerdeki hak ve menfaatlerinin korunması görevini yerine getirmesinde etkin olarak kullanılan Deniz Karakol Uçaklarının, modern elektronik sistem ve cihazlarla donatılmış, su üstü ve denizaltı savunma harbi icraat etme kabiliyetlerine sahip, arama-kurtarma harekatında etkin olarak kullanılabilen, dünyada az sayıda ülkenin sahip olduğu hava araçları olduğunu anlattı. Üstem, "Türk Deniz Kuvvetleri’nin modern bir deniz hava kuvvetine sahip olma ve geliştirme vizyonu kapsamında bugüne kadar 4 deniz karakol uçağının kabulü yapılmıştır. Diğer uçaklar ise Temmuz ayında yapılması planlanmaktadır” dedi.

TÜM HAREKETLER SINIFLANDIRILIYOR
Verilen brifingin ardından Deniz Hava Harekat Destek Merkezi’ne götürülen basın mensuplarına merkezin faaliyetleri uygulamalı olarak aktarıldı. Deniz Hava Harekat Destek Merkezi Komutanı Binbaşı Yücel Ulus, Batı Karadeniz bölgesi üzerindeki tüm deniz hareketlerini izleyen bir teknolojiye sahip oolduklarını belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Çevrede bir hareket olduğunda Casa tipi uçaklarımızla bu hareketi gözlemleyerek dost, düşman veya tarafsız olarak sınıflandırabiliyoruz. Uçaklarımızın yaptığı işaretlemenin ardından yaptığımız sınıflandırmaları dostlarımızla paylaşma imkanına da sahibiz.” Programın ilk aşamasının sonunda Kartepe Cengiz Topel Deniz Hava Üssü’nde bulunan son teknolojiyle donatılmış Casa tipi uçakları basın mensuplarına tanıtıldı.
Kaynak: İHA