'Konya Tohum ve Hayvancılık Fuarı' Açıldı

Tarım ve hayvancılık sektörünü bir araya getiren, 15 ülkeden 200'e yakın firma ve firma temsilciliğinin katıldığı "Konya Tohum ve Hayvancılık Fuarı" törenle açıldı.

TÜYAP A.Ş. ile Konya Valiliği İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Selçuk Üniversitesi, KTO-Karatay Üniversitesi, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, TZOB Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Pankobirlik, Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Borsası, Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi ve KOSGEB'in işbirliğinde düzenlenen, 3. Tohum Teknolojileri, Bitki Besleme, Fidancılık, Bahçe Bitkileri, Zirai Mücadele, Sulama, Gübreleme ve Ekipmanları Fuarı, 2. Hayvancılık Ekipmanları ve Süt Endüstrisi Fuarı, TÜYAP Fuar merkezinde düzenlenen törenle ziyarete açıldı.
TÜYAP Konya Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, KTO-TÜYAP Konya Uluslararası Fuar Merkezi'nde, gerçekleştirilen açılış töreninde, fuar organizasyonlarının yıldan yıla arttığını söyledi.

Konya'nın tohum üretiminde Türkiye'de ilk sırada yer aldığını anlatan Ersözlü, "Konya tohumculuk açısından vazgeçilmez bir şehirdir. Tohum sektörününü Anadolu'daki tek tohum fuarı olan 'Konya Tohum Fuarı' ile ilimizin tohum merkezi unvanını taçlandırdığımıza inanıyoruz. TÜYAP Konya bu yıl 3. Kez Türk tohum sektörünün görkemli buluşmasına Konya'da ev sahipliği yapıyor. Fuarımız, 4 gün boyunca yurt içi ve yurt dışından gelecek on binlerce ziyaretçiyi Konya'da, TÜYAP çatısı altında buluşturarak, yeni iş bağlantılarının kurulacağı eşsiz bir platform olacaktır" diye konuştu.

- "Sertifikalı tohum üretimi her yıl 100 bin ton artıyor"
Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer ise Konya'nın tohumculuk sektörünün en önemli şehirlerinden biri olduğunu bildirdi.
Gençer, tohumculuk fuarının firma ve ziyaretçi katılımı ile Anadolu'da merkez fuar olacağını belirterek, tohumculuk sektörünün son yıllarda hızla büyüdüğünü aktardı.
Türkiye'de 10 yıl önce 145 bin ton sertifikalık tohum üretildiğini anlatan Gencer, şöyle konuştu:
"2012 yılında 645 bin tona çıkan sertifikalık tohum üretimimiz, 2013 yılı sonunda 742 bin tona çıktı. Gerçekten bir yıl için önemli bir artış. Biz tohumcular için yeterli olmayan bir artıştır. Önümüzdeki 5 yıl için sertifikalı tohumdaki hedefimiz 1 milyon ton seviyesine çıkarmaktır. Tabii bu rakama ulaşmak için gerçekleştirdiğimiz, yıllık artık miktarları da bizim için son derece önemlidir. Bu sertifikalı tohum üretiminde Konya'nın payı büyüktür."
- "Hayvancılığa büyük destek verildi"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan da veterinerlik ve yem kanunu ile tohumculuk kanunuyla Türkiye'de tohum üretiminde ihracatın, ithalatı geçtiğini ifade etti.

Hayvancılıkta da önemli değişimlerin yaşandığını işaret eden Kayhan, şunları kaydetti:
"Öncelikle mevcut işletmelerin hem ölçeği hem de fiziki altyapısı değiştirildi. Üretimin sürdürülebilir olması için destek enstrümanları kullanıldı. Finans ve kredi imkanlarıyla sadece hayvancılığa 7.1 milyar lira kaynak kullanıldı. Yine Konya'nın da içinde olduğu kırsal kalkınma kurulumuzca yaklaşık 350 milyon lira hayvancılığa kullandırıldı."
Açılış törenine, Konya Valisi Muammer Erol, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfeddin Baydar ve çok sayıda davetli katıldı.

Fuar, 2 Mart tarihine kadar ziyarete açık olacak.
Kaynak: AA