İlk Türk Pilotlarından Mehmet Fethi Bey 100. Yılında Anıldı

Cengiz Topel Deniz Hava Komutanlığı, ilk Türk Deniz Havacısı olan Mehmet Fethi Bey'in 1914 yılında gerçekleştirdiği İstanbul-İskenderiye seferinin 100. yılında bir anma programı düzenledi.

İlk Türk Pilotlarından Mehmet Fethi Bey 100. Yılında Anıldı

İlk Türk Deniz Havacısı olan Çarkçı Yüzbaşı Mehmet Fethi Bey'in, Muavenet-i Milliye isimli uçağı ile 1914 yılında yaptığı İstanbul-İskenderiye seferinin 100. yılında Deniz Hava Komutanlığı tarafından Kartepe'de bulunan Cengiz Topel Deniz Hava Komutanlığı'nda bir anma programı düzenlendi.

Anma programına Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, Deniz Hava Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, Muharebe Hizmet Destek Komutanı Tümgeneral Muharrem Yavaş, İl Jandarma Komutanı Birol Şimşek ve çok sayıda davetli katıldı.

Programda konuşan Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, "Havacık tarihimizin en önemli şahsiyetlerinden olan Mehmet Fethi Bey'in İstanbul-İskenderiye seferinin 100. yıl dönümünde aranızda bulunmakta büyük bir memnuniyet duyuyorum. Sayesinde deniz havacılığımızın deniz havacılığımızın 100. yıl kutlama törenleri 2014 yılında da devam edecektir. Donanma komutanı olarak gurur duyduğum başka bir nokta ise, 2003 yılında görevli olarak bulunmuş olduğum Şam'da şehitlerimizin nur içerisinde yatmış oldukları yerde kendilerini ziyaret edip saygılarımı sunmuş olmamdır. Bundan 100 yıl önce sadece Türk Milleti’nin değil tüm dünyanın hayret ve hayranlığı içerisinde yaklaşık 2 bin kilometrelik bir uçuşa çıkan Çarkcı Yüzbaşı Mehmet Fethi Bey, donanmamızda Çarkcı Subay olarak görev yapmış ve çok yönlü bir subay olarak dikkatleri üzerine çekmiştir. Mehmet Fethi Bey'in bu çok yönlü ve cesur kişiliği onun Türk havacılığının temellerinin atılması ve gelişmesinde de öncülük rolünü tanımlamıştır. Uçakları havalandırmanın zor, yere indirmenin ise daha da zor olduğu ve başarı kabul edildiği bir dönemde bu görevi icra eden Mehmet Fethi Bey'in ne kadar zorlu bir iş yaptığı ortadadır" dedi.

Mehmet Fethi Bey'in ailesinden Aynur Önüçar ise "Duygusal olmamak, etkilenmemek, onur duymamak elde değil. Olayın 100. yılını kutlamak basit bir olay değil. Ayrıca biz küçük bir aileyiz ama öyle sıcak bir ortamda kendimizi bulduk ki Fethi Bey'in ailesi 6 kişi değil kocaman bir aile. Bundan da onur duyduk teşekkür ediyoruz. Anıt açılışı için söyleyecek bir şey bulamıyorum çok etkileyici" ifadelerini kullandı.

Bülent Yılmazer tarafından 'İlk Deniz Havacı Şehit Pilotumuz Çarkçı Yüzbaşı Mehmet Fethi Bey ve İstanbul-İskenderiye Seyrüseferi' konulu bir konferans verildi.

Konferansta ilk deniz havacısı olan Çarkçı Yüzbaşı Mehmet Fethi Bey'in hayatı ve 1914 yılında gerçekleştirdiği İstanbul-İskenderiye yolculuğu hakkında detaylı bilgi verilirken, konferans sonrası Donanma girişine yapılan Şehit Pilot Mehmet Fethi Bey'in kullandığı uçağının maketinin de yer aldığı anıtın açılışı protokol tarafından gerçekleşti.
Kaynak: İHA