Başkentte Kültür Sanat

"!f Ankara Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali", aralarında Oscar adayı yapımların da bulunduğu yılın en çok konuşulan filmlerini başkentli seyirciyle buluşturacak.

İstiklal Marşı'nı, Mehmet Akif'in gözünden anlatarak bugünlere getiren ve bağımsızlığın kıymetini bir kez daha hatırlatan "Korkma", 4 Mart'ta prömiyer yapacak.
Devlet Tiyatroları (DT) 20, Devlet Opera ve Balesi (DOB) 6 eserle seyirciyi selamlayacak.
Başkentte bu haftaki kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:
!f Ankara Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali, 27 Şubat-2 Mart'ta Armada'da gerçekleştirilecek. "Dallas Buyers Club", "The Double", "Under the Skin", "Is the Man Who Is Tall Happy? An Animated Conversation with Noam Chomsky", "The Wind Rises" ve "The Grandmaster" gösterilecek.
Ayrıca festivalin İstanbul ayağında düzenlenen uluslararası yarışma bölümleri "Keş!f" ve "Aşk & Başka Bi Dünya'dan Seçme Filmler" de izleyiciyle buluşacak.
-Tiyatro
75. Yıl Sahnesi:
Patrick Süskind'in tiyatroya kazandırdığı ve pek çok dilde sahnelenen "Kontrabas", Olcay Kavuzlu'nun performansıyla Metin Belgin'in yönetiminde bugün ve 1 Mart'ta seyirciyle buluşacak. Mevlana Celaleddin Rumi'nin Orta Asya'dan Anadolu'ya gelişi, Şemsi Tebrizi ile yakınlığı, tasavvuf ve Allah'a duyduğu büyük aşkın anlatıldığı "Mevlana Aşk ve Barış Çığlığı" 5 Mart'ta izlenebilecek.
Akün Sahnesi:
Sivas DT yapımı "Yunus Emre", bugün, yarın, 1 ve 2 Mart'ta başkentli sanatseverlerle buluşacak. Recep Bilginer'in yazdığı, Nurullah Tuncer'in sahneye koyduğu tek perdelik eserde, Moğol istilasının Anadolu'yu kavurduğu, Anadolu Selçuklu Devleti'nde iç kargaşanın, taht kavgasının yaşandığı bir dönemde Yunus'un, köyündeki kıtlık sebebi ile buğday istemek için Hacı Bektaş-ı Veli dergahına doğru çıktığı yolda kendi içine yolculuğu anlatılıyor.
Törelere rağmen hayalleri olan gençlerin göç üzerinden anlatıldığı "Sarı Naciye", 4 ve 5 Mart'ta seyredilebilecek. 7 yaş üstü tiyatro tutkunları için "Keloğlan Keleşoğlan", 5 Mart'ta sahne alacak.
Altındağ Tiyatrosu:
Ergun Uçucu'nun yazıp yönettiği "En Son O Gitti", bugün, yarın, 1 ve 2 Mart'ta temsil verecek. Daha doğmadan birbirlerine gönül veren Kiraz ile Mestan'ın hikayesini konu eden oyunda, hem destan hem masal unsurlarına yer veriliyor. 6-12 yaş izleyiciler için tavsiye edilen "Miyhavlar Tiyatrosu", 28 Şubat ve 1 Mart'ta sahnelenecek. Necati Cumalı'nın kaleminden Volkan Benli'nin sahneye taşıdığı "Nalınlar", 4 ve 5 Mart'ta seyirciyi selamlayacak.
Büyük Tiyatro:
Çukurova'da çeltik işçilerinin ekmeklerini kazanırken yakalandıkları sıtmayla savaşlarını ve kasabaya gelen yeni kaymakamın çeltik ağalarına karşı mücadelesini anlatan "Teneke", yarın, 2 ve 4 Mart'ta izlenebilecek.
Cüneyt Gökçer Sahnesi:
Aynı adlı filmden tiyatroya uyarlanan "Narnia Günlükleri" müzikali, 7-17 yaş tiyatroseverler için bugün 1 Mart'ta perde açacak. Yönetmenliğini Işıl Kasapoğlu'nun üstlendiği müzikal, sihirli ülke Narnia'da kötü kalpli cadı ile iyilerin mücadelesi anlatılıyor.
Oğuzların Orta Asya'dan Anadolu'ya göçünden hareketle yaşananları anlatan "Tepegöz", bugün, yarın, 1 ve 2 Mart'ta sahne alacak. Turgay Nar'ın kaleme aldığı, Kemal Başar'ın yönettiği eserde, dekor ve giysi tasarımı Mihai Constantin Ranin, ışık tasarımı Yakup Çartık ve müzikler Can Atilla imzası taşıyor.
Dünyaca tanınan İngiliz yazar Shakespeare'nin en güçlü tragedyalarından "Macbeth", 4 ve 5 Mart'ta sahne alacak. Bozkurt Kuruç'un rejisörlüğündeki eser, İskoç komutan Macbeth'in, eşi Lady Macbeth'in de etkisiyle yakın akrabası olan Kral Duncan'ı ortadan kaldırmaya karar vermesiyle yaşananları konu alıyor. Can Atilla'nnı müziklerini üstlendiği eserde dekor tasarımı Güven Öktem'e, giysi tasarımı, Gül Emre, ışık tasarımı ise Zeynel Işık imzası taşıyor.
Küçük Tiyatro:
Yıldırım Keskin'in yazdığı, Tanju Aytar'ın sahneye koyduğu "Son Çıkan Işığı Söndürsün", bugün, yarın, 1 ve 2 Mart'ta seyredilebilecek. Vedat Özkök, Ebru Nil Aydın, Derya Keyf, Özgür Keçecim, Orkun Gülşen, Tansu Aytar, Şahnur Dedeoğlu Tulloch, Rabia Başaran, Betül Tirben, Duygu Yıldız ve Volkan Ulusoy'un rol aldığı eser, zamanla değişen hayatlar anlatılıyor.
Andersen masallarından, Adrian Mitchell'in oyunlaştırdığı, Çağman Pala'nın çevirisiyle Sabri Özmener'in yönettiği 7 yaş üstü seyirciler için "Karlar Kraliçesi" müzikali 28 Şubat ve 5 Mart'ta seyredilebilecek.
"Korkma" 4 Mart'ta yapacağı prömiyerin ardından 5 Mart'ta da seyircinin beğenisine sunulacak. Cahit Çağıran'ın yönettiği eser, İstiklal Marşı'nı, halkı gibi onurlu ve vatansever şairi Mehmet Akif'in, gözünden anlatıp, bugünlere getiriyor ve bağımsızlığın kıymetini bir kez daha hatırlatıyor. Dekor ve kostüm tasarımının Candan Günay, ışık tasarımının Çetin Atay'a ait olduğu eserde, müzikleri Nedim Yıldız, Koreografiyi İhsan Bengier üstleniyor.
Oda Tiyatrosu:
"Euridice'nin Elleri", bugün, yarın ve 4 Mart'ta temsil verecek. Eser, aynı çatı altında yaşamalarına rağmen birbirlerini tanıyamayan insanların bencillikleri, beşeri zaafları ve anlayışsızlıklarının evlilikleri iflasa sürüklemesini işliyor.
Hüzzam", 4 ve 5 Mart'ta izleyiciyi selamlayacak. Güner Sümer'in yazdığı, Olcay Poyraz'ın sahneye taşıdığı ve Meral Üner'in rol aldığı oyunda toplumsal değişimin ve zamanın sorgulaması yapılıyor.
Stüdyo Sahne:
Rus yazar Gogol'un aynı adlı hikayesinden tiyatroya aktarılan "Bir Delinin Hatıra Defteri", 2 ve 4 Mart'ta sahne alacak. Yaşadıklarıyla baş edemeyen bir adamın halleri yansıtıldığı ve Cem Emüler yönetmenliği üstlendiği oyunda Erdal Beşikçioğlu rol alıyor.
İrfan Şahinbaş Sahnesi:
"Jerry ve Tom", bugün ve 1 Mart'ta izlenebilecek. 13 yaş üstü seyirciler için önerilen oyun ilham Yazar'ın rejisiyle sahneleniyor. İki kiralık katilin gerilim, şiddet ve tehlike dolu hikayesini konu eden eserde, Cüneyt Mete, Özgür Öztürk, Ünsal Coşar ve Yıldız Kaplan rol alıyor.
"Bernarda Alba'nın Evi" ise 5 Mart'ta seyirciyi selamlayacak. Fredico Gorcia Lorca'nın kaleminden, Turan Oflazoğlu'nun çevirisiyle ve Ayşe Emel Mesci'nin rejisiyle sahneye taşınan oyun, 1936 yılında İspanya iç savaşı dönemi öncesinde, toplumda yaşanan kaosun bir eve yansımasını ve İspanyol köyündeki töreyi konu ediniyor.
Şinasi Sahnesi:
İlişkilerinde problem yaşayan takıntılı bir yazarın, gerçek yaşamında bulamadığı dengeyi hayatındaki kadınlarla hayal dünyasında kurma ve yönetme çabasının işlendiği "Aklımdaki Kadınlar", 4 ve 5 Mart'ta temsil verecek. Neil Simon'un yazdığı eser, Sinan Pekinton'un yönetimiyle izleyiciyi selamlıyor.
Ulviye Karaca'nın yazıp yönettiği "Üç Şehzade", 4 Mart'ta minik tiyatroseverlerin karşısına çıkacak.
-Opera-Bale
Opera Sahnesi: "Harem" balesi, bugün izleyicinin beğenisine sunulacak. Eserde, Osmanlı sarayındaki iktidar mücadelesi ve Harem'deki entrikalar anlatılıyor. Türk-Osmanlı kültürünün baskın karakteristik etkisiyle oluşan "Turguerie" akımının en güzel örneği olan Mozart'ın klasik eseri "Saraydan Kız Kaçırma" operası 1 ve 5 Mart'ta seyirciyle buluşacak.
"Yarasa" opereti 3 Mart'ta sanatseverleri selamlayacak. Orkestra şefliğini DOB Genel Müdürü Rengim Gökmen ile Sunay Muratov'un üstlendiği eser, Johann Strauss'un komik ögeler içeren librettosunun yanısıra müzikleriyle de dikkat çekiyor. Esere başkemancı Erkin Onay da eşlik ediyor.
Leyla Gencer Sahnesi: Mizahi cevaplarıyla ve öğütleriyle bilinen Nasreddin Hoca'nın fıkraları "Nasrettin Hoca" operasıyla minik sanatseverlerle 2 Mart'ta bir araya gelecek.
Operet Sahnesi: Araştırma ve metinleri Şadi Erdoğan'a ait "Seslerle Anadolu", 2 Mart'ta sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Eserde Anadolu'nun dört bir köşesinden motifler, opera ve baleyle harmanlanarak sahneleniyor.
Uzeyir Hacıbeyli'nin 100 yılı geride bırakan eseri "Arşın Mal Alan" müzikli komedisi, sezonun son temsiliyle 4 Mart'ta sahnelenecek.
-CSO
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), şef Rengim Gökmen yönetiminde 1 Mart'ta konser verecek. Gecede orkestraya kemanda Sarah Chang eşlik edecek. Programda Hasan Niyazı Tura'dan "Türk Dansları", Samuel Barber'den "Keman Konçertos" ile George Bizet'in "Do Majör Senfoni" eserleri icra edilecek.
-BSO
Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), bugün saat 17.00'de İhsan Doğramacı Bilkent Erbil Koleji Konser Salonu'nda müzikseverlerin karşısına çıkacak. 1 Mart'ta saat 19.00'da Bilkent Erzurum Konser Salonu'nda da dinleyiciyle buluşacak orkestra, Işın Metin şefliğinde, Talat Halman'ın anlatımıyla ve Jean-Philippe Collard'ın piyanoda eşlik edeceği bir konser verecek. Programda Tchaikovsky "Piyano Konçertosu No.1, Si bemol minör, Op.23", Mussorgsky-M. Ravel "Bir Sergiden Tablolar"ı sunulacak.
-Cermodern
Tanınmış fotoğraf sanatçısı Mehmet Turgut "Ala Portreler Fotoğraf Sergisi"yle Ankaralıların karşısına çıkacak. Bugün başlayacak sergide Ara Güler, Aydın Boysan, Erdal Beşikçioğlu, Leman Sam, Yetkin Dikinciler ve Rutkay Aziz gibi isimlerin portleri görülebilecek. Sergi 4 Mart'a kadar ziyaret edilebilecek.
Cermodern, Gülin ve Emre Dökmeci Sanat Koleksiyonu "Aklımda Bir Delilik Var"a da ev sahipliği yapacak. Gülin ve Emre Dökmeci'nin yaklaşık 20 yılda oluşturdukları çağdaş sanat koleksiyonları, 20 Nisan'a kadar ilk kez Cermodern'de sergilenecek. Koleksiyon, ilk başta satın alınan Fikret Mualla ve Haluk Akakçe gibi Türk sanatçılarla birlikte son 5-6 yıllık dönemde eklenen uluslararası sanatçıların da eserleriyle ulusötesi boyutu olan koleksiyonların ilk örnekleri arasına giriyor.
Politik olmayı hedefleyen "Müphem, Sarhoş, Köpek!" adlı sergi 1 Mart'a kadar ziyaret edilebilecek. Müphem, Sarhoş ve Köpek kelimeleri üzerinden metaforlarla ilerleyen sergi, farklı sanat inisiyatiflerinden katılımcıları, akademik kökenli ya da serbest çalışan sanatçıları da bir araya getiriyor.
Kaynak: AA