'Macar Kraliçesi Zrinyi'yi Anma Töreni'

Kartepe ilçesinde Thököly İmre Dostluk Derneğince Macar Kraliçesi İlona Zrinyi'yi anmak amacıyla tören düzenlendi.

Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Janos Hovari, Karatepe köyündeki anıtın önünde gerçekleştirilen törende yaptığı konuşmada, uzun yıllardır anma törenleri yaptıklarını belirterek, bu vesileyle Macaristan tarihinin parçası olan kişileri hatırladıklarını söyledi.

Macaristan tarihinin en cesur kadını Zrinyi'nin kendileri için ayrı öneme sahip olduğunu ifade eden Hovari, Zrinyi'nin savaş sırasında Macaristan'daki büyük bir kaleye 3 yıl komutanlık yaptığını kaydetti.

Hovari, kraliçe Zrinyi'nin hayatının trajik olduğuna dikkati çekerek, "O, Macarsitan'ın en zengin ailesinde doğdu. Siyaset dolayısıyla her şeyi kaybetti. Onun hayatı basit değildi. Zrinyi'nin birinci kocası öldükten sonra o Thököly İmre'ye aşık oldu. Zrinyi, savaşların ardından Thököly'i takip etti. Bu zamanda en önemli olay Viyana kuşatmasıydı. 1683'de Macarların çoğu Osmanlı tarafındaydı. Siz Viyana'da çok kaybettiniz, biz de çok kaybettik. Problemler ve belalar Viyana kuşatmasından sonra geldi. Zrinyi'nin kocası Thököly, her şeyini kaybetti ve Osmanlı bölgelerine iltica etti. Zrinyi de onu takip etti" diye konuştu.

Bazı yazarların Thököly İmre ile Zrinyi arasında aşk olduğunu söylediğini anımsatan Hovari, Zrinyi'nin her zaman Thököly'nin yanında kaldığını aktardı.
Hovari, "Bu tepe, Macar tarihinin simgesidir. Evrensel aşkın sembolüdür çünkü Zrinyi ölünceye kadar sadık eşine sadık kaldı" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Hovari ve beraberindeki heyet, anıta çelenk bıraktı.
Kaynak: AA