Fatih Hilmioğlu tahliye edildi

Anayasa Mahkemesi, Ergenekon Davası'ndan 23 yıl hapis cezasına çarptırılan ve 5 yıldır Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan İnönü Üniversitesi eski Rektörü Fatih Hilmioğlu'nun tahliyesine karar verdi.

Fatih Hilmioğlu tahliye edildi
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Fatih Hilmioğlu için 'Cezaevinde kalması uygun değildir. Hastane şartlarında kalması uygundur' raporu vermişti. Söz konusu rapor geçen günlerde Anayasa Mahkemesi'ne ulaşmıştı. Yüksek Mahkeme de bu rapor doğrultusunda Hilmioğlu'nun tahliyesine karar verdi.

RAHATSIZLIKLARI HAT SAFHADA


Avukat Celal Ülgen kararla ilgili şu açıklamayı yaptı: Anayasa mahkemesinin tedbir yoluyla almış olduğu karardır. Sanıyorum bu yolda aldığı ilk kararlardan birisidir. Bunun sonucunda yerel mahkemeye yazı yazılacak. 13. Ağır Ceza Mahkemesi tahliyesine karar verecektir. Bu tedbir dava sonuna kadar geçerlidir. Hükümle ilgili birlikte bir kez daha karar verilecektir. Anayasa Mahkemesi'nde inceleme aşamasında giderilmesi olanaksız zarar olmaması için tedbir kararı verdi mahkeme. Örneğin ihlal var diye bir karar verdiğinde bu tedbir kararı kati karara dönüşecek. Tam tersinde bu tedbir kalkacak. Tedbir kararı tahliyeye yönelik. Eğer tedbiri kaldırırsa tekrar cezaevine gönderilir. Geç kalınmış bir karardır. Böyle yüzlerce sanık var. Rahatsızlıkları hat safhaya çıkmış. Örneğin Levent Ersöz var. bir çok kişi var. umarım bu kişiler de bu karardan yararlanır.

İKİ YILDIR MÜCADELE EDİYORUZ

Bilindiği gibi karaciğerinde kanser vakasıyla karşı karşıya. Doktorlar, hastane koşullarında yaşaması halinde her an hayatını kaybedeceği yönünde raporlar vermişti. Dört defa Çapa Tıp Fakültesi rapor vermişti. Yani cezaevi koşullarında yaşayamaz. Ev ortamında yaşaması gerekir diye raporları vardı. Yaklaşık iki yıldır bu mücadeleye rağmen bir türlü tahliye sağlanamamıştı. 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde avukatı olsun olmasın, bütün sanıklar Hilmioğlu'nun tahliyesini talep etmişlerdi. Ama bu sağlanamamıştı. Bu karar hukukumuz için de bir başarıdır, kazanımdır.

KARDEŞİ BAŞVURMUŞTU

Fatih Hilmioğlu'nun avukatı aynı zamanda kardeşi olan Hayati Hilmioğlu, yüksek şeker, karaciğer ve kanser hastası olan müvekkilinin tahliye edilmesi için 16 Ocak'ta Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunmuştu. Talebi hemen değerlendirmeye alan Anayasa Mahkemesi, Hilmioğlu için 'Tam teşekkülü devlet hastanesinden' yeni bir sağlık raporu alınmasına karar vermiş, Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı üzerine Fatih Hilmioğlu 30 Ocak'ta İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'ne sağlık kontolünden geçirilmişti. 5 Ağustos 2013 tarihinde karara bağlanan Ergenekon Davası'nda Fatih Hilmioğlu, 'Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme' suçlarından toplam 23 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

'YETKİM OLSA HEMEN KULLANIRIM'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Fatih Hilmioğlu'na ilişkin sorulara geçtiğimiz günlerde 'Defalarca söyledim ben. Halkımız şöyle zannediyor. Cumhurbaşkanı birisini arzu ederse cezaevindeki bir hastayı affedebilir. Böyle bir yetkim yok benim. Yetkim olsa hemen kullanırım' diye cevap vermişti.