Uşak'ta 'Hocalı Katliamı Anıtı' Açıldı

Uşak'ta, Hocalı'da Azerilerin katledilmesi anısına belediye tarafından yaptırılan "Hocalı Katliamı Anıtı" törenle açıldı.

Karaağaç Piknik ve Mesire Alanı'naki anıtın açılış törenine katılan Azerbaycan'ın İstanbul Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu Zeynalov, konuşmasında, 1992 yılında Hocalı'da insanlık suçu işlendiğini söyledi.

Ermeni askeri birliklerinin Hocalı'da dünya ülkelerinin gözü önünde masum insanları hedef alarak soykırım yaptığını kaydeden Zeynalov, "Biz Türkler bu acıyı hiç bir zaman unutmayacağız. Masum, insanlara yönelik bu saldırının unutulmaması için var gücümüzle çalışacağız" dedi.

Uşak'ta yapılan anıtın, aynı acıyı hisseden kardeşlerin Azerilere gösterdiği desteğin kanıtı olduğunu ifade eden Zeynalov şunları söyledi:
"Türkiye'de bir kardeşimizin parmağına iğne batsa, Azerbaycan'da bizim yüreğimize hançer batmış gibi acı hissediyoruz. Aynısını sizlerinde hissettiğini biliyorum. Bu anıt yaşanan soykırımın unutulmamasını sağlayacak. Uşak'tan bize gösterilen bu anlamlı davranışı hiçbir zaman unutmayacağız. Dost ülkemizde bu tür yaklaşımlar bizler tarafından taktir ile karşılanmaktadır."
Uşak Belediye Başkanı Ali Erdoğan ise kardeş Azerbaycan halkının her zaman yanında olduklarını belirterek, "Bizim için önemli olan bü tür acıların bir daha yaşanmaması" dedi.

Hocalı'da yaşanan olaylarda 600'ün üzerinde sivilin katledildiğine dikkati çeken Erdoğan, anıtın mimarisinin bu acıyı temsil ettiğini bildirdi.
Konuşmaların ardından Uşak Müftüsü Fuat Altındaş'ın okuduğu dua ile anıtın açılışı gerçekleştirildi.

Açılışa katılan Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Daire Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Arastun Mehdiyev, Azerbaycan Milletvekili Agil Abbas, Uşak Vali Yardımcısı Mesut Taner, Türkiye Azerbeycan Derneği Başkanı Abbas Murat, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik ve diğer davetliler, katliamda Azerilerin yaşadığı acıları sembolize eden figürlerin yer aldığı, yaklaşık 2,5 metre yüksekliğindeki anıtı inceledi, bölgeyi gezdi.
Kaynak: AA