Kent Müzesinde Sona Gelindi

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasının (TTSO) koruması altında olan tarihi eserlerin kurum içerisinde sergilenebilmesi amacıyla oluşturulacak kent müzesinde, yaklaşık 170 eserin yanı sıra fotoğraf sanatçılarının eserleri de yer alacak.

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon'un tarihi eserlerini gün yüzüne çıkartmak için bir adım attıklarını söyledi.

Trabzon'un 4 bin yıllık bir tarihi geçmişe sahip olduğunu belirten Hacısalihoğlu, "Bu değerleri yansıtan eserlerin sergilenmesi çok önemlidir. Trabzon aynı zamanda bir ticaret merkezidir. İlk olarak Trabzon'da mitolojik çağa ait ticaret tanrısı olarak bilinen Hermes bronz heykelinin Trabzon müzesinde sergilenmesinden yola çıktık. Daha sonra şehrimizde çok değerli eserler olduğunu fark ettik" dedi.

Hacısalihoğlu, Trabzon'da bazı kişilerin koleksiyonlarında olan eserlere, şehir dışına çıkmadan sahip çıkmak istediklerini ifade ederek, "Bu kapsamda ilimizde bir müze açmayı planladık. Kentimizde sahip olduğumuz tarihi değerlerimizi kent müzesinde sergilemek istedik. Bu sayede Türkiye ve Trabzon'daki fotoğraf sanatçılarının eserlerini sergilemelerine de imkan sağlamış olacağız" diye konuştu.

-"Trabzon'un müzeler şehri olması gerektiğini düşünüyorum"
Kent müzesini TTSO hizmet binasının giriş katında açmayı planladıklarını da vurgulayan Hacısalihoğlu, şunları kaydetti:
"Şu anda yaklaşık 150 parça eser bulunuyor. Bu eserlere önümüzdeki dönemde 20 eser daha ekleyip 170'lere kadar çıkarmayı planladık. Müzemizde 16. ve 18. yüzyıldan kalan eserler de yer alıyor. Trabzon'un yöresel eserleri, geçmişte kullanılan hassas tartı aletleri, dünyada eşi benzeri olmayan Akçaabatlı hattatlar tarafından yazılmış altın varaklı Kuran-ı Kerimler, dua kitapları, özel ciltler, mühürleri, tarihi özelliği olan kamalar ile bu tarz önemli eserler bulunuyor."
Hacısalihoğlu, kent müzesi ile Trabzon'un müzeler şehri olması gerektiğini dile getirerek, "Bütün hazırlıklarımız ve projelerimiz bitmiş durumda, tahmini olarak kent müzesini üç ay içerisinde açmayı planlıyoruz. Şu anda proje aşamasına geldik. Önümüzdeki günlerde proje ihaleye çıkarılacak. Daha sonra da projenin ihalesini yapıp kent müzesinin fiziki yapısının hazırlanmasına başlayacağız" ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA