Köydeki Elektrikçiden, Hırsıza Toz Boya Püskürten Güvenlik Sistemi

Yozgat'ın Sarıkaya ilçesine bağlı Kürkçü köyünde, elektrik ustası Yasin Alparslan, evinin bodrum katında kurduğu atölyesinde hırsızlığa karşı "Çelik Ağ Pencere Sistemi" geliştirdi.

Yasin Alparslan (57), AA muhabirine yaptığı açıklamada, köyünde bakkallık yaptığını ancak asıl mesleğinin elektrik tesisatçılığı olduğunu belirtti.

Merakla yeni projeler geliştirmeye çalıştığını, ürettiği projelere sahip çıkılması halinde daha iyilerini yapabileceğini belirten Alparslan, "El becerim ve merakım doğrultusunda projeler geliştirmeye gayret ediyorum. Hem evimin altındaki bakkal dükkanını işletiyor hem de insanlara faydalı neler yapabilirim diye uğraşıyorum. Bugüne dek ayaktan çıkarıldıklarında ayrılmamaları için mıknatıslı ayakkabı, cüzdan hırsızlığı girişimine karşı titreşimle uyaran ceket gibi projeler geliştirdim" dedi.

Torununun birçok kez pencereden düşme tehlikesi geçirmesinden esinlenerek de "Çelik Ağ Pencere Sistemi" geliştirdiğini ifade eden Alparslan, kızının evinin soyulması üzerine de sistemi hırsızlığa karşı koruyucu hale getirdiğini anlattı.
Alparslan, sistemin testlerden başarıyla geçtiğini ve üretim aşamasına geldiğini dile getirerek, "Sistem pencere ve balkon korkuluklarına monte edilebiliyor. Çelik ağ sistemi, çocukların pencere ya da balkonlardan aşağıya düşmesini engelliyor. Sisteme hırsızlık ya da başka bir amaçla dış cepheden müdahale olduğunda ise alarm çalıyor ve çeşitli renklerde toz boya atıyor. Aynı zamanda da durumu emniyete haber veriyor" diye konuştu.


Alparslan, "yakıttan yüzde 75 tasarruf sağlayan kalorifer sistemi, kapkaça karşı çanta ve güvenlik robotları" gibi yeni projeler üzerinde de çalıştığını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA