'Marmara Denizi' Paneli

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Yerbilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sakınç, Marmara Denizi'nin korunması için özel kanunların çıkarılması gerektiğini bildirdi.

Sakınç, Şarköy Belediyesi ve Şarköy Çevre ve Doğayı Koruma Derneği işbirliğinde düzenlenen "Marmara Denizi" panelinde yaptığı konuşmada, doğanın korunması gerektiğini söyledi.

Marmara Denizi'nin özel bir deniz olduğunu vurgulayan Sakınç, "Marmara Denizi'nin korunması için özel kanunlar çıkarılmalıdır. Kendisine has kanunları ve hukuku olması gerekir" dedi.

Sakınç, denizin, evsel ve sanayi atıklarıyla kirlenmesi nedeniyle kendisini yenileyemeyecek duruma geldiğini savundu.
Yetkililerin, Marmara Denizi'nin korunması konusunda daha duyarlı olması gerektiğini ifade eden Sakınç, Marmara Denizi'ndeki kirliliğin insan sağlığına etkisi, denizin içerisindeki etkisi ve denizin hukuksal durumu hakkında bilgi verdi.

- "Marmara Denizi'nde kirlilik oranının yükseldiğini tespit ettik"

Bahçeşehir Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hatice Eser Ökten de Marmara Denizi'nde yapılan çalışmalarda kirlilik oranının yükseldiğini tespit ettiklerini kaydetti.

Balıklarla insanlara geçen bakterilerin, kişinin bedeninde yüksek ateş ve iç organlarda hasara yol açtığını anlatan Ökten, denizlerdeki kirliliğin kansere de neden olabileceğini belirtti.

Panele, Şarköy Kaymakamı Zekeriya Güney, Şarköy Belediye Başkanı Süleyman Altınok ve çeşitli üniversitelerden öğretim üyeleri katıldı.

Kaynak: AA