Kış Bakımı 'Yeşil Altın'Da Verimi Artırıyor

Türkiye'nin ihraç ürünlerinin başında gelen ve Karadenizli çiftçilerin önemli ölçüde geçimini sağladığı tarım ürünleri arasında yer alan fındıkta kışın yapılan bakımın üretime yüzde 50 seviyelerinde katkı sağladığı bildirildi.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "yeşil altın" olarak da bilinen fındığın kış bakımının zamanında ve yeterince yapılması gerektiğini söyledi.

Fındıkta kış bakımının doğru yapılması durumunda verimin artacağını belirten Karadeniz, "Fındık milyonlarca çiftçimizin önemli geçim kaynağını oluşturuyor. Türkiye'nin önemli tarım ürünlerinin başında gelen fındığın bakımı da son derece önemli. Bölgemizde kimi çiftçimiz fındığın bakımını zamanında ve tam olarak yerine getirirken bazı çiftçilerimiz aynı hassasiyeti göstermiyor. Bu nedenle bakımsızlığa bağlı olarak randıman düşüklüğü gözlemlenmekte" dedi.

Fındıkta en önemli bakımların başında kış bakımının geldiğine işaret eden Karadeniz, şöyle konuştu:
"Fındıkta ışkın alınma işlemini yıl içerisinde iki defa öneriyoruz. Bunlardan birinin mutlaka kış mevsiminde yapılmasını tavsiye ediyoruz. Çünkü bu ışkınlar uyandığında topraktaki bitki besin elementlerini emecektir. Bu nedenle ocaktaki asıl dalların daha verimli olabilmesi için bu ışkınların temizlenmesi gerekiyor. Budamanın da son aşamasına gelinmiş durumda. Kış aylarında fındık ocaklarındaki yaşlı ve hastalıklı dallar mutlaka çıkarılmalı. Eğer bunlar bu zamana kadar yapılmamışsa ocaktaki birbirine rakip olan dalların bir an önce çıkartılması, yaşlı ve hastalıklı dalların vakit geçirilmeden kesilmesini öneriyoruz. Biz birbirine örülmüş dalların özellikle kesilerek ocaktan ayıklanması taraftarıyız. Üreticilerimiz hasat zamanında ürünlerinde artış bekliyorsa kış bakımlarını yapmalılar."
- "Fazla dal, fazla ürün anlamına gelmiyor"
Fındıkta yapılan kış bakımının verimi doğrudan etkilediğini vurgulayan Karadeniz, şunları kaydetti:
"Yaptırdığımız bir yüksek lisans tezinde, ocaktaki dal sayılarının en fazla 6 adet olması gerektiğini gördük. Dolayısıyla fazla dal, fazla ürün anlamına gelmiyor. Dalların sayısı arttıkça verimde düşüşler gözleniyor. Yine bakımsız ve fazla dalları olan ocaklardan toplanan fındığın randımanı düşük oluyor. Fazla dal ve bakımsız ocaklar hastalıkların da artmasına neden olabiliyor. Fotosentez olarak ifade ettiğimiz enerji birikimini fazla dallar önlemiş oluyor. Dalı kış bakımı sürecinde ne kadar azaltırsak ürün miktarı da o kadar artacaktır. Bilimsel olarak bir ocaktaki dal miktarının en fazla 6, en az 4 olmasını ortaya koyduk. Üreticilerimiz de bu konuya dikkat etsin. Kış bakımının usulüne göre zamanında yapılması, verimi doğrudan etkiliyor."
Prof. Dr. Karadeniz, düzgün yapılan kış bakımıyla fındıkta verimin yüzde 50 oranlarında artabileceğini sözlerine ekledi.
Öte yandan Perşembe ilçesi Bekirli köyündeki bazı üreticiler ürünlerinde verim artışının olması için kışlık bakımlarına önem vererek uzmanların tavsiyelerini yerine getiriyor.
Bazı üreticiler ocaklardaki ışkınları keserek bahçesini temizliyor, bazıları ise yaşlanmış ve hastalıklı dalları ayıklayarak ocaklardaki sayıyı düşürüyor.
Kaynak: AA