Organ Bağışına İhtiyaç Duyan Hasta Sayısı Artıyor

Türk Böbrek Vakfı (TBV) Başkanı Timur Erk, 2012'de akciğer bekleyen hasta sayısı 4 iken, 2014 yılı kasım ayı itibariyle bu sayının 39 olduğunu, böbrek nakli bekleyen hasta sayısı 15 bin 530 iken, bunun 21 bin 788'e yükseldiğini kaydederek, aradaki farkın, organ bekleyen hasta sayısının artışını gözler önüne serdiğini ve yeterli bağış yapılmadığını kanıtladığını belirtti.

TBV'den organ bağışı haftası dolayısıyla yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'deki en büyük sorunlardan biri, beyin ölümü bildirimlerinin yetersizliği ve buna ek olarak beyin ölümü gerçekleştikten sonra organ bağışına izin veren aile oranının yüzde 23 düzeyinde kalması.
Her 100 beyin ölümü vakasında, organ nakil koordinatörleri aileye organ bağışında bulunma teklifini götürdüklerinde, ailelerin sadece yüzde 23'ü bu teklifi kabul ederken, bu oran İspanya'da yüzde 85 düzeyinde bulunuyor.

Araştırmalarda, organ bağışının önündeki en büyük engel, "konu hakkındaki bilgi eksikliği ve bundan kaynaklanan önyargılar" olarak belirtilirken, organ bağışının dinen caiz olup olmadığına ilişkin sorular, en yüksek oranla başı çekiyor, yıl içerisinde muhtelif zamanlarda işlenen organ bağışı konusunun Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından daha sık ele alınmasının, konuya olan duyarlılığı artırabileceğine işaret ediliyor.

Türkiye'de kadavradan organ bağışı konusunun toplum tarafından benimsenmesi, tüm yönleriyle anlaşılması için bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarının arttırılması, bu konunun çözüm odaklı bir şekilde ulusal düzeyde yürütülecek bir program dahilinde ele alınması gerektiği vurgulanıyor.
- "Toplumda organ bağışına yaklaşım konusunda hala ciddi tereddütler var"
Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk organ bağışına ihtiyaç duyan hasta sayısının her geçen gün artığına, fakat buna karşın yeterli derecede bağış yapılmadığına dikkati çekerek, şu bilgileri paylaştı:
"Elimizde olan rakamlar gösteriyor ki organ nakline ihtiyaç duyan hasta sayısı her geçen gün hızla artıyor. 2012 ile 2014 verileri karşılaştırıldığında toplumumuzda organ bağışına yaklaşımı konusunda hala ciddi tereddütler var. Örnek vermek gerekirse, 2012 yılında akciğer bekleyen hasta sayısı 4 iken, 2014 yılı kasım ayı itibariyle bu sayı 39, yine aynı şekilde böbrek nakli bekleyen hasta sayısı 2012 yılında 15 bin 530 iken bugün rakam 21 bin 788. Aradaki büyük fark, organ bekleyen hasta sayısının artışını gözler önüne sererken yeterli bağış yapılmadığının da kanıtı niteliğinde."


Kaynak: AA